VT1uitslag
VT2uitslag
VT3AFGELAST
QUALIuitslag
RACE12 jul - 15:10

Grand Prix van Brazilië 2019: Een strategisch schouwspel

Grand Prix van Brazilië 2019: Een strategisch schouwspel
© Pirelli

Niet de regen, maar de temperatuur kan tijdens de race voor de Braziliaans Grand Prix een grote rol gaan spelen. Zaterdag werd het al warmer van vrijdag, maar toch kwam het kwik niet boven de 21 graden uit. Voor zondag wordt 24 tot 25 graden Celsius verwacht en daarmee gaat ook de baantemperatuur flink omhoog.

De complete top tien start vanavond om 18:10 uur op de soft banden van Pirelli. De enige buiten de top tien waarvan zeker is dat hij op de mediums aan de race begint, is Charles Leclerc. De Ferrari-coureur kwalificeerde zich zaterdag als vierde en reed in Q2 zijn snelste tijd op de medium banden. Maar door een onreglementaire motorwissel moet de Monegask tien plekken gridstraf incasseren en zal hij dus van P14 aan de race beginnen.

Pirelli geeft aan dat een eenstopper de meest ideale optie is voor de coureurs, die beginnen op de soft banden. Na 26 tot 29 ronden moeten ze - op basis van de gegevens van de Italiaanse bandenfabrikant - wisselen naar de harde banden en daar de race mee uitrijden. Maar de gegevens van Pirelli zijn gebaseerd op data van de omstandigheden van de vrijdag en zaterdag, waar de temperaturen niet zo hoog waren als op zondag.

Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat er coureurs uit de top tien voor een tweestopper gaan. Twee stints - van elk 18 à 21 ronden - op de softs en vervolgens de resterende 29 à 35 ronden uitrijden op de medium banden.

Maar de gegevens die Pirelli de afgelopen dagen verzameld en onderzocht heeft, zijn pure theorie. De werkelijkheid wijkt meestal sterk af. Zo wordt er ook geen rekening gehouden met safety cars en dergelijken. Het wordt voor de teams aftasten hoe de banden zich houden en welke informatie de coureurs - nog tijdens hun eerste stint - doorgeven. Op basis daarvan kan de teams een strategie uitstippelen.

Opvallend is dat van de topteams alleen Max Verstappen, Alexander Albon en Charles Leclerc nog een vers setje soft banden over hebben. Hamilton, Bottas en Vettel hebben alleen nog gebruikte setjes soft over. Zie de afbeelding hieronder. © Pirelli

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.