Grand Prix van Brazilië 2019: Een strategisch schouwspel

Niet de regen, maar de temperatuur kan tijdens de race voor de Braziliaans Grand Prix een grote rol gaan spelen. Zaterdag werd het al warmer van vrijdag, maar toch kwam het kwik niet boven de 21 graden uit. Voor zondag wordt 24 tot 25 graden Celsius verwacht en daarmee gaat ook de baantemperatuur flink omhoog.

Grand Prix van Brazilië 2019: Een strategisch schouwspel
© Pirelli

De complete top tien start vanavond om 18:10 uur op de soft banden van Pirelli. De enige buiten de top tien waarvan zeker is dat hij op de mediums aan de race begint, is Charles Leclerc. De Ferrari-coureur kwalificeerde zich zaterdag als vierde en reed in Q2 zijn snelste tijd op de medium banden. Maar door een onreglementaire motorwissel moet de Monegask tien plekken gridstraf incasseren en zal hij dus van P14 aan de race beginnen.

Pirelli geeft aan dat een eenstopper de meest ideale optie is voor de coureurs, die beginnen op de soft banden. Na 26 tot 29 ronden moeten ze - op basis van de gegevens van de Italiaanse bandenfabrikant - wisselen naar de harde banden en daar de race mee uitrijden. Maar de gegevens van Pirelli zijn gebaseerd op data van de omstandigheden van de vrijdag en zaterdag, waar de temperaturen niet zo hoog waren als op zondag.

Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat er coureurs uit de top tien voor een tweestopper gaan. Twee stints - van elk 18 à 21 ronden - op de softs en vervolgens de resterende 29 à 35 ronden uitrijden op de medium banden.

Maar de gegevens die Pirelli de afgelopen dagen verzameld en onderzocht heeft, zijn pure theorie. De werkelijkheid wijkt meestal sterk af. Zo wordt er ook geen rekening gehouden met safety cars en dergelijken. Het wordt voor de teams aftasten hoe de banden zich houden en welke informatie de coureurs - nog tijdens hun eerste stint - doorgeven. Op basis daarvan kan de teams een strategie uitstippelen.

Opvallend is dat van de topteams alleen Max Verstappen, Alexander Albon en Charles Leclerc nog een vers setje soft banden over hebben. Hamilton, Bottas en Vettel hebben alleen nog gebruikte setjes soft over. Zie de afbeelding hieronder. © Pirelli

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.