GP van Brazilië: Voorlopig geen Formule 1-race in Rio de Janeiro

Eduardo Paes is sinds dit jaar de burgemeester van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De oorspronkelijke plannen om een Formule 1 circuit te bouwen in de wijk Deodoro zijn nu van tafel. De burgemeester zou nog wel openstaan voor de bouw van een circuit in een andere wijk in de stad.

GP van Brazilië: Voorlopig geen Formule 1-race in Rio de Janeiro
© Pirelli

Eduardo Paes nam in januari het stokje van zijn voorganger over. Bij zijn aantreden als burgemeester stak hij vrijwel direct een stokje voor het plan voor een Formule 1 Grand Prix in zijn stad. Niet alleen omdat er verdenkingen zijn voor fraude rondom de bouw van het circuit, maar ook omdat er bomen moesten worden gekapt voor het project. De milieusecretaris van Rio maakte maandag via Twitter bekend dat de bouw van het Rio Motorpark niet door zou gaan, dit omdat Paes hem had opgelegd de noodzakelijke milieuvergunning niet te verstrekken.

De voorgestelde plek van het circuit was dus in de wijk Deodoro. Vroeger een militaire basis en in 2016 werd het gebruikt voor de Olympische Spelen. De wijk grenst aan het bosgebied van Camboata. Mocht het circuit er toch gekomen zijn, dan had het gebied nu 200.000 bomen armer geweest. Volgens veel inwoners van de stad, en dus ook de burgemeester geen goed idee.

Voormalig F1 CEO Chase Carey heeft eind vorig jaar in een brief aan de gouverneur van de staat Rio laten weten dat hij de GP graag van São Paulo naar Rio wilt verhuizen. In de eerste schetsen hadden ze al 2021 voor ogen. Maar er werd al vrij snel duidelijk dat dat geen haalbare kaart was, dus bleef São Paulo gewoon op de kalender staan. In december vorig jaar tekende de Formule 1 organisatie een deal om de Braziliaanse GP tot zeker 2025 te houden op het oude vertrouwde circuit van São Paulo.

Een Grand Prix in Rio zit er dus in de komende jaren niet in.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Chase CareyEduardo PaesF1 GP BraziliëF1 GP Brazilië 2021Liberty MediaRio Motorpark
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.