GP van Brazilië in São Paulo op losse schroeven na uitspraak rechter

Halverwege december werd er door de Formule 1 aangekondigd dat de Braziliaanse Grand Prix voor nog zeker vijf jaar gereden zou worden op het circuit van São Paulo. Echter heeft een Braziliaanse rechter besloten om het contract tussen de eigenaren van de Formule 1, Liberty Media en de kersverse promotor van de Grand Prix op te schorten.

GP van Brazilië in São Paulo op losse schroeven na uitspraak rechter
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Zou de Grand Prix van Brazilië nou worden verplaatst naar Rio de Janeiro, zou het blijven op het oude vertrouwde circuit van São Paulo, of zou het helemaal worden geschrapt? Lange tijd was er veel onduidelijkheid over de toekomst van de Braziliaanse Grand Prix, totdat vorige maand bekend werd gemaakt dat de Grand Prix in ieder geval nog voor minimaal vijf jaar door het circuit van Interlagos zou worden georganiseerd. MC Brasil Motorsport speelde een grote rol in totstandkoming. Nadat duidelijk werd dat de Formule 1 naar Rio de Janeiro halen op korte termijn geen haalbare kaart bleek, moest toenmalig topman van de Formule 1 Chase Carey op zoek naar een manier om de Formule 1 toch te kunnen organiseren op het circuit van Interlagos.

De Formule 1 koos voor het nieuwe bedrijf MC Brasil Motorsport als nieuwe promotor voor de Grand Prix van Brazilië. Dit Braziliaanse bedrijf wordt geleidt door een voormalig Olympisch zeiler Alan Adler. Hij is al een tijd betrokken bij het promoten van grote evenementen (wereldwijd), waaronder PGA- toernooien, NBA wedstrijden en rockconcerten.

Met steun van deze nieuwe promotor kon de Grand Prix zijn naam veranderen naar de Grand Prix van São Paulo in plaats van de Grand Prix van Brazilië. Deze naamsverandering zou de lokale economie meer naamsbekendheid geven en zodoende een economische boost verwachten. In het vorige contract stond dat de Grand Prix geen vergoeding hoefde te betalen aan de F1 organisatoren. Bij deze nieuwe overeenkomst moeten de Brazilianen 20 miljoen Braziliaanse Real overmaken, omgerekend ongeveer 3 miljoen euro. Dit blijkt uit documenten van de Braziliaanse rechtbank.

Op grond van deze informatie wordt het contract aangevochten door critici, zo ook door gemeenteraadslid en advocaat Rubens Nunes. Op Twitter schreef de politicus: “De Formule 1 is belangrijk voor São Paulo en voor Brazilië - ik ben fan van de Formule 1 - maar dat geeft de stad nog niet het recht om contracten aan te gaan zonder een bod, onder geheimhouding en met een bedrijf zonder "expertise" in het gebied van Formule 1, dat een paar dagen geleden is opgericht. Een gebeurtenis van deze omvang heeft niks te maken met het respecteren van de wet”, aldus Rubens Nunes. De rechter gaat mee in deze uitspraak en heeft het contract daarom in afwachting van het onderzoek opgeschort.

Wordt vervolgd.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 GP Brazilië 2021F1 nieuws 2021FOMFormule 1 2021
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.