GP Mexico: Het weer, de banden, de start en de strijd

GP Mexico: Het weer, de banden, de start en de strijd
© Getty Images/Red Bull Contentpool

De Grand Prix van Mexico lijkt een erg spannende race te gaan worden. Meerdere factoren kunnen een kijkgenot opleveren. Om te beginnen is het weerbeeld nog niet helemaal helder. Er zou zo maar een kleine regenbui kunnen vallen, vlak voor of tijdens de race.

De kans is niet groot dat het gaat regenen, ook al is dat niet goed te voorspellen. Maar als het vlak voor of tijdens de race een beetje gaat regenen, kunnen we ons opmaken voor spektakel. De verwachting dat de temperatuur hoger is dan op vrijdag en zaterdag is bijna zeker. Het kwik zal in de Mexicaanse middag oplopen tot ongeveer 25 graden en dat is dan weer van invloed op hoe de banden zich gaan gedragen.

De topteams starten allemaal op de medium banden van Pirelli. En dat is volgens de Italiaanse bandenfabrikant de meest snelle, mits er twee stops gemaakt worden, waarvan de eerste stop wordt overgeschakeld op nieuwe mediums en de tweede stop wordt overgestapt op de harde compound. Maar de temperatuur zal de baan warmer maken dan op vrijdag en zaterdag het geval was, dus is meer slijtage niet ondenkbaar.

De start van de race zal ook een grote rol gaan spelen. De eerste bocht ligt een paar honderd meter van de startpositie, dus de Ferrari's gaan met hun veel hogere topsnelheid richting de eerste bocht. En dan is het de vraag in hoeverre Charles Leclerc zijn uitspraak, dat hij het rustiger aan zal doen vlak na de race, kan waarmaken. De strijd tussen Vettel en de Monegask is nog niet gestreden en de twee knokken voor de status binnen de renstal uit Maranello. Vergeet daarbij niet dat de eerste bocht een combinatie is van rechts, links, rechts en er is niet veel ruimte.

Op de tweede startrij staat op de derde plek Lewis Hamilton en naast hem staat Max Verstappen, die op revanche uit is, nadat hij zaterdag zijn poleposition kwijt raakte. Achter de smaakmakers van de sport staan Alexander Albon en Valtteri Bottas. Albon wil graag weer een stabiele indruk achterlaten voor zijn team, zeker na de crash in VT2. En Bottas doet nog steeds mee in de strijd met zijn teamgenoot om de wereldtitel van 2019. Allemaal factoren die bij de start een grote rol gaan spelen.

De strijd in de race zal hevig zijn, onder andere door de eerder genoemde redenen. Maar ook gaan de teams een cruciale rol spelen in het verloop van de race. De strategie zal bepalend worden hoe het GP-weekend in Mexico zich gaat ontvouwen. Een één- of tweestopper, daar ligt de sleutel in de strategie bij droog weer, maar ook het moment van de bandenwissels kan veel uitmaken.

De racesnelheid van Ferrari en Red Bull zijn nagenoeg gelijk, ook zijn de Red Bulls net ietsje sneller dan de rode bolides van Ferrari, maar dat is marginaal. Mercedes laat het ten opzichte van twee concurrenten liggen op gebied de racesnelheid, zeker nu de temperatuur omhoog gaat.

De race voor de Grand Prix van Mexico begint om 20:10 uur Nederlandse tijd. Max Verstappen er, vandaag meer dan ooit, op gebrand zijn om voor de derde keer de Grand Prix van Mexico op zijn naam te zetten.

STARTOPSTELLING GP MEXICO

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.