Ook geen Russische vlag

Geen volkslied voor Nikita Mazepin: Petrov vindt het 'volkomen absurd'

Nikita Mazepin debuteert in 2021 als Haas-coureur in de Formule 1. Maar de Russische autocoureur zal niet onder zijn eigen nationale vlag mogen rijden. Ook zal het Russisch volkslied niet klinken, mocht de Moskoviet een race winnen. "Volkomen absurd", vindt Vitaly Petrov.

Geen volkslied voor Nikita Mazepin: Petrov vindt het 'volkomen absurd'
© Haas F1 / LAT Images | Nikita Mazepin

Als gevolg van een beslissing van het Hof van Arbitrage voor Sport mag Nikita Mazepin in 2021 niet onder de Russische vlag rijden. Zijn landgenoot en voormalig Formule 1-coureur Vitaly Petrov vindt de beslissing te ver gaan.

Tijdens de winterspelen van 2014 in het Russische Sochi zijn bewijzen gevonden dat Rusland zich heeft bemoeid met het dopingbeleid. Een en ander had tot gevolg dat dopinggebruik onder het tapijt werd geveegd. Na een uitvoerig onderzoek is besloten om Russische atleten te verbieden om onder hun nationale vlag te laten uitkomen. En datzelfde geldt dus ook voor onder andere Formule 1-coureurs en WRC-coureurs. De maatregel is van kracht sinds december 2020 en geldt tot en met 16 december 2022.

Nikita Mazepin ondervindt hierdoor nadeel, omdat hij niet mag rijden onder zijn eigen nationale vlag. Het alternatief is de vlag van de Russische Automobiel Federatie. De organisatie bevestigde eerder deze het besluit van WADA (World Anti-Doping Agency) en laat de coureurs onder hun vlag rijden, iets wat wel is toegestaan.

Zoals gezegd is Vitaly Petrov niet te spreken over de maatregel, die ook autocoureurs treft. Petrov, die zelf de jaren 2010, 2011 en 2012 in de Formule 1 uitkwam voor Renault en Caterham, vind het niet eerlijk dat een dergelijke maatregel niet eerlijk is. "Ik vind dat iedere atleet persoonlijk aansprakelijk is voor zijn daden. Als iemand doping gebruikt, dan moet die persoon gestraft worden", aldus Petrov.

"Voor mij is het volkomen onbegrijpelijk dat Russische sporters die wel eerlijk trainen, al hun energie en kracht in hun sport steken en dan het verbod krijgen opgelegd om hun vlag te verdedigen of hun volkslied te horen", aldus de 36-jarige Rus.

De maatregel gaat verder dan alleen het niet afspelen van het volkslied en het rijden onder de nationale vlag. Ook mogen racefans niet met een Russische vlag op de tribunes of langs de baan zwaaien. En zelfs op de kleding van de marshalls tijdens het GP-weekend in Rusland mag geen Russische vlag prijken.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 nieuws 2021FIAFormule 1 2022Haas F1Nikita MazepinVitaly Petrov
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.