Zomers weer gegarandeerd

Formule 1 wintertest 2021: Wat te verwachten en wanneer begint het?

Jarenlang konden de Formule 1 teams gedurende twee wintertests van vier dagen hun nieuwe creaties testen. De wintertest van 2021 in Bahrein is echter ontzettend kort. Nadat de wintertest in 2020, om kosten te besparen, al werd teruggebracht naar tweemaal drie dagen, zullen de coureurs het in 2021 met een enkele driedaagse test moeten doen.

Formule 1 wintertest 2021: Wat te verwachten en wanneer begint het?
© Pirelli

De F1-wintertest was altijd een spannende gebeurtenis, maar in 2021 is het iets minder spannend. Omdat de teams hun bolides van 2020 slechts beperkt mogen aanpassen, zijn er op het gebied van innovatieve onthullingen geen verrassingen. De kleurstelling, of livery, van de bolides zal bij sommige teams anders zijn, maar daar blijft het dan ook bij.

Wat wel interessant wordt om te volgen is hoe de teams zijn omgegaan met de nieuwe aerodynamische regels. De nieuwe regels zijn vooral van toepassing op de vloer van de F1-bolides. Niet alleen het totale oppervlak werd verminderd, ook mogen er geen gleufjes en sleufjes meer aan de bovenkant van de vloer aan weerszijden aanwezig zijn. Vooral die beperking moet er voor zorgen dat de auto's in 2021 tot wel 10% minder downforce hebben.

Maar nu is het de vraag, en dat moet tijdens de wintertest duidelijk worden, hoe goed de ontwerpers en engineers van de teams hun huiswerk hebben gedaan. De teams zullen alles in het werk stellen om die 'kwijtgeraakte' downforce weer proberen terug te winnen in andere gebieden van de auto, zoals bijvoorbeeld de achterzijde van de auto's. Ook de achterzijde van de F1-auto's valt ten prooi aan de nieuwe reglementen. Zo zijn winglets op de brake ducts (rembehuizingen) aan de achterzijde nog maar beperkt toegestaan. Ook de schotjes (fences) aan de onderzijde van diffuser (aan de achterkant van de auto's) moeten maar liefst 50 mm inleveren.

Al deze beperkingen zorgen ervoor dat de ook wintertest in 2021 absoluut iets is om naar uit te kijken. De beperkende maatregelen kunnen het ontwerp van de auto's uit 2020 compleet uit balans brengen, waardoor er een mogelijk andere slagorde in het Formule 1-veld ontstaat. Ondanks dat er veelvuldig is getest in de windtunnels en de nodige berekeningen zijn uitgevoerd, zal pas in Bahrein blijken hoe de zaken er werkelijk voor staan.

En de kans is groot dat er weinig gesandbagged en rustig aan gedaan wordt, want er zijn maar drie dagen in deze wintertest beschikbaar. Daar bovenop komt nog dat het seizoen al twee weken na de laatste testdag in Bahrein begint.

Wat kunnen we verwachten van de komende F1-wintertest

De teams zullen sneller dan ooit veel kilometers willen maken, om er zo snel achter te komen of er nog kleine - want alle teams hebben hun twee tokens (op Haas na) gebruikt - wijzigingen aan het aerodynamische ontwerp moeten worden plaatsvinden en of alle onderdelen naar behoren functioneren. Of er verrassende verschillen tussen de teams zullen zijn is nog afwachten. Alles valt het staat bij hoe goed de techneuten hun werk hebben gedaan en hoe efficiënt ze zijn omgegaan met de beperkingen. Veel kunnen de teams niet even snel fiksen, want Bahrein ligt een stuk verder weg dan Barcelona van de F1-fabrieken in Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië.

Wanneer en hoe laat begint de wintertest in 2021

Dit jaar wordt er in tegenstelling tot andere jaren slechts drie dagen getest. De wintertest begint op vrijdag 12 maart en wordt zondag 14 maart afgerond. Terwijl de testdagen in Barcelona om 09:00 uur begonnen en om 18:00 uur eindigden, met daar tussenin nog wel een lunchpauze van 13:00 tot 14:00 uur, zal dat in Bahrein misschien anders zijn.

Hoe laat begint de F1-wintertest in Bahrein 2021

Alle testdagen in Bahrein beginnen om 08:00 uur Nederlandse tijd. De testdag wordt om 17:00 uur beëindigd. Van 12:00 tot 13:00 uur zal de lunchpauze ingepast worden. Het tijdverschil tussen Bahrein en Nederland is nu nog twee uur, na het ingaan van de Westerse zomertijd is het verschil nog maar één uur. In Bahrein doen ze niet aan zomer- en wintertijd.

De starttijden van de driedaagse wintertest houden in dat er aan het eind van de dag ruim een uur beschikbaar is om onder kunstverlichting te rijden. Want de zon gaat onder rond de klok van 17:45 uur (lokale tijd). Dat houdt dus in dat er vijf kwartier onder koudere omstandigheden getest kan worden.

Het is in Bahrein rond deze tijd heerlijk weer met zomerse temperaturen. De temperatuur loopt op het heetst van de dag op tot wel 26 graden Celsius. In het weekend van 12 tot en met 14 maart worden wel wat wolkjes verwachten, maar de zon heeft de overhand.

Drie dagen drukte voor de rookies

De wintertest in 2021 wordt vooral een uitdaging voor de nieuwe coureurs. Terwijl Yuki Tsunoda en Mick Schumacher de tijd kregen en konden wennen aan hun nieuwe werkplek in de Formule 1, komt Nikita Mazepin vrijwel onbeslagen te ijs. De Rus heeft nog geen meter gereden in de bolide van Haas F1.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 nieuws 2021Formule 1 2021OpinieWintertest 2021
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.