Formule 1-teams bezorgd over crashes in kwalificatie-races

De plannen van de Formule 1 om in 2020 enkele kwalificatie-races te laten plaatsvinden hebben tot zorgen bij Formule 1-teams geleid. De kans op crashes tijdens deze races is aanzienlijk en dat zou extra kosten met zich meebrengen, juist nu de sport kosten wil besparen.

Formule 1-teams bezorgd over crashes in kwalificatie-races
© Racing Point F1

Het voorstel om de kwalificatie met een korte race te vervangen, waarin de coureurs op een grid die gebaseerd is op een omgekeerde stand van het kampioenschap, tijdens de drie GP-weekends in 2020 wordt overwogen. Maar alle teams moeten hiermee akkoord gaan.

Vooral het extra risico op crashes, die voor extra schade zorgen, baren de teams zorgen. "We moeten over veel dingen nadenken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met 'parc ferme' en wat gebeurt er als er crashes plaatsvinden tijdens deze races?", aldus Racing Point-teambaas Otmar Szafnauer tegen Racefans.net. "We moeten dan meer reserve onderdelen meenemen, wie draait er voor de kosten op?"

Ook de extra kilometers die de motoren draaien gaan meetellen. Vooral de teams die in de meeste gevallen Q3 niet halen krijgen met dit vraagstuk te maken. "We moeten er ook voor zorgen dat deze races niet veel meer vragen van de motoren. En zelfs dan, niet iedereen komt in Q3 terecht, dus het is gewoon anders."

"Het risico dat er crashes gaan plaatsvinden tijdens een kwalificatie is kleiner dan bij een korte race. Je hebt de start - en het voorstel is om de grid op te bouwen volgens de omgekeerde volgorde van de stand in het kampioenschap." En dat is volgens de Roemeense teambaas allemaal erg risicovol.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race