Formule 1-rookies 2021: Wie is Yuki Tsunoda en hoe kwam hij in F1 terecht?

We kunnen in het nieuwe seizoen Yuki Tsunoda verwelkomen als teamgenoot van Pierre Gasly bij AlphaTauri. Maar wie is deze 20-jarige coureur en hoe is hij in de Formule 1 beland?

Formule 1-rookies 2021: Wie is Yuki Tsunoda en hoe kwam hij in F1 terecht?
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Tsunoda begon zijn carrière als coureur rond zijn negende. Zo werd hij in 2009 al derde in de expert klasse van de Oost Japanse junioren (nee, die wordt niet uitgezonden door Ziggo). Via vele lokale en nationale kampioenschappen met afwisselende resultaten heeft Tsunoda omhoog kunnen klimmen naar de Formule 1. Gespeculeerd wordt dat de jonge coureur bij het zusterteam van Red Bull een streepje voor had doordat motorleverancier Honda maar al te graag een Japanse coureur zou zien in ‘hun’ auto.

De associatie met Honda komt niet zomaar uit de lucht vallen: sinds 2017 maakt Tsunoda deel uit van het Honda juniorenprogramma. Na enkele testen mocht hij rijden in de Japanse Formule 4, wat resulteerde in een derde plek in het kampioenschap. Het daarop volgende jaar deed hij weer mee en werd ditmaal kampioen. In 2019 was Tsunoda te vinden in de Formule 3, en maakte nu niet alleen deel uit van het juniorenteam van Honda, maar ook van het juniorenteam Red Bull. Naast dat Tsunoda hier hard voor heeft moeten werken, kwam deze samenwerking ook tot stand doordat Honda hetzelfde jaar motorleverancier werd van Red Bull. Tsunoda behaalde de negende plek in het kampioenschap van de Formule 3.

Lees hieronder verder

Na dit jaar in de Formule 3 kreeg Tsunoda direct de kans om door te stromen naar de Formule 2. Daar kwam hij onder andere Haas-rookie Nikita Mazepin tegen, waarmee hij de nodige aanvaringen had. Zo vochten de twee op circuit Spa-Francorchamps om de eerste plaats. Terwijl Tsunoda aanhoudend Mazepin probeerde in te halen, werd hij door een overtreding van Mazepin van de baan geduwd. Hoewel het er eerst op leek dat Mazepin de race had gewonnen, kreeg hij door zijn actie toch een 5-seconden penalty aan zijn broek en won Tsunoda de race. Grappig aan deze race is dat Haas-rookie Mick Schumacher derde werd, wat zorgde voor een podium met alle toekomstige F1-rookies!

Tsunoda werd uiteindelijk in het Formule 2-kampioenschap derde, maar vijftien punten achter kampioen Mick Schumacher en maar één punt achter Callum Ilott, die tweede werd.

Tsunoda zal te herkennen zijn aan zijn startnummer 22 op zijn AlphaTauri.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1AlphaTauriF1 nieuws 2021Formule 1 2021Yuki Tsunoda
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.