VT1 4 dec - 14:30
VT2 4 dec - 18:30
VT3 5 dec - 15:00
QUALI 5 dec - 18:00
RACE 6 dec - 18:10

FIA onderzoekt wagennummer 10: Pierre Gasly nog niet zeker van P13

FIA onderzoekt wagennummer 10: Pierre Gasly nog niet zeker van P13
© Getty Images/Red Bull Contentpool

De startopstelling staat zo goed als vast, ware het niet dat er aan de wagen van Pierre Gasly na de kwalificatie is gesleuteld. Hiervoor had AlphaTauri zaterdag een verzoekschrift ingediend. Dat verzoek werd door de FIA ingewilligd. Het Italiaanse team had als reden opgegeven alle motoronderdelen van de wagen met startnummer 10 te vervangen.

Terwijl de auto van Gasly als volledig was gedemonteerd besloot het team om de motoronderdelen toch niet te vervangen. Maar de demontage is niet geheel volgens de regels verlopen. En daarom heeft FIA-afgevaardigde Jo Bauer de stewards van mogelijke onregelmatigheden op de hoogte gebracht. Deze zullen zich nu buigen over de kwestie.

Pierre Gasly kwalificeerde zich zaterdag op P15, maar kreeg twee plekken cadeau omdat Carlos Sainz en Lando Norris vijf plekken werden teruggezet op de startgrid. Nu is het nog de vraag of de Fransman vanaf P13 mag starten. Eerst zullen de stewards hun beoordeling geven over de genoemde kwestie over zijn krachtbron.

De officiële verklaring van Jo Bauer

"Gisteren verzocht het Scuderia AlphaTauri Honda-team om alle PU-elementen op het wagennummer te wijzigen 10 voor nieuwe. Dit verzoek werd op 14 september 2020 om 18:55 uur na schriftelijke goedkeuring goedgekeurd verzoek van het betrokken team, dit in overeenstemming met artikel 34.2 van het Formule 1 2020 sportreglement."

"Het team begon de auto te demonteren en de auto stond 's nachts op dragers vanwege de werkzaamheden die al uitgevoerd waren (versnellingsbak verwijderd, ICE verwijderd, radiatoren verwijderd enz.). Vanmorgen (zondag 15 november) heeft het team het verzoek ingetrokken waardoor kan worden aangenomen dat de wijziging is aangevraagd voor strategisch redenen en niet om fysieke redenen."

"Wat nog belangrijker is, de auto was al gedemonteerd tot een fase waar het onmogelijk is voor de controleurs en de andere toezichthoudende middelen om te garanderen dat er geen wijzigingen aan de auto zijn aangebracht. Zo kon niet worden vastgesteld dat de originele onderdelen weer zijn terug zijn geplaatst."

"Om bovengenoemde redenen verwijs ik deze kwestie ter overweging naar de stewards", aldus de verklaring van FIA-afgevaardigde Jo Bauer.


Update - 10:36 uur: Pierre Gasly moet vanaf de twintigste startpositie aan de race beginnen. De marshalls hebben geoordeeld dat AlphaTauri de perc fermé-regels heeft overtreden. Antonio giovinazzi is in de pre-formation lap met zijn Alfa Romeo tegen de vangrails gereden. Het ziet er naar uit dat de Italiaan niet van start zal gaan.

Update - 08.55 uur: De stewards van de FIA op Istanbul Park hebben AlphaTauri opgeroepen om een afgevaardigde van het team uitleg te komen geven van de handelwijze, aangaande de demontage van de AT01 met startnummer 10.

0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Albon erin of eruit: Wie zit er in 2021 naast Verstappen in een RB16b of RB17?
Volgende F1 Grand Prix
Sakhir
vrijdag 04 december 2020
14:30 - 16:00Eerste vrije training
18:30 - 20:00Tweede vrije training
zaterdag 05 december 2020
15:00 - 16:00Derde vrije training
18:00 - 19:00Kwalificatie
zondag 06 december 2020
18:10 - 20:10Race
Meer GP Sakhir
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste F1-nieuws en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Dat Max Verstappen in 2020 geen wereldkampioen wordt is inmiddels wel duidelijk. Maar de Nederlander is de enige die het de Mercedes-coureurs moeilijk kan maken. Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.