Ferrari ontslaat teambaas, arrivederci Maurizio
©Scuderia Ferrari

Ferrari ontslaat teambaas, arrivederci Maurizio

7 jan 2019 - 13:47
Julian Verheul

Stefano Domenicali, Marco Mattiacci en Maurizio Arrivabene zijn stuk voor stuk bedankt voor hun bewezen diensten. De drie Italianen mochten enige tijd aan het roer staan van de Scuderia, de een weliswaar langer dan de ander, maar bij een crisis is het altijd hetzelfde liedje.

Vol trots zat Maurizio Arrivabene naast Fiat-president Marchionne aan het eind van 2014 bij een persconferentie. De nieuwe teambaas zou samen met Sebastian Vettel de goede oude tijd van Michael Schumacher doen herleven. 2015 werd ook een positief jaar toen de Duitser in zijn eerste seizoen bij de Italianen drie keer wist te winnen. Arrivabene kon zijn geluk niet op en bij Ferrari lachten men weer.

Hoe anders was dat in 2016 toen alles anders werd. Ferrari had moeite om Mercedes bij te kunnen houden en ook Red Bull was toch te vaak een maatje te groot. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen wisten geen races te winnen en de frustraties namen vaak de overhand. In 2017 ging het weer de goede kant op en lang zag het er naar uit dat Ferrari na 10 jaar droogte weer kampioen ging worden. Dat feest ging niet door aangezien Mercedes de bolide beter wist door te ontwikkelen gedurende het seizoen dan de Scuderia. Verder maakten de coureurs fouten die uiteindelijk cruciaal bleken te zijn.

2018 is eigenlijk een perfecte kopie van 2017, alleen was de bolide van Ferrari beter dan zijn voorganger. De ontwikkelingen verliepen beter, maar Mercedes had nog altijd de overhand. Vettel maakte net als een jaar eerder grote fouten die hem de titel kostte. Bij Ferrari was men het geduld aan het verliezen en een interne machtsstrijd brak uit.

Fiat president Marchionne had technisch directeur Mattia Binotto beloofd dat hij meer inspraak zou gaan krijgen binnen het team. De ontwerper wilde namelijk langzaam maar zeker Arrivabene van de troon stoten. Marchionne kwam in juli echter onverwachts te overlijden en de plannen werden door de nieuwe directie uitgesteld.

Na het verlies van de wereldtitel in 2018 werd Arrivabene aangewezen als de man die het team niet goed wist te leiden. Binotto maakte gebruik van deze zwakte en lijkt nu de onderlinge strijd gewonnen te hebben. Vandaag op 7 januari 2018 kwam het nieuws naar buiten dat Ferrari Arrivederci zegt tegen Arrivabene. Binotto wordt de nieuwe leider van het Formule 1 team.

DELEN
Meer nieuws
ZIGGO SPORT F1
Word Ziggo-abonnee en volg alle F1-sessies, dus ook alle vrije trainingen, zonder etxra kosten. Surf direct naar Meer Met Ziggo, word abonnee en scoor meteen een waardebon van BOL.com.
MEEST GELEZEN
18 mrt. 05:02 - F1
Horner weet nog niet wat hij van Bahrein moet verwachten
17 mrt. 19:13 - F1
Het steigerende paard zakt door zijn hoeven in Melbourne
17 mrt. 20:17 - F1
Geen best weekend voor Williams F1, maar ook positieven
19 mrt. 05:03 - F1
Opinie: Slaat Red Bull Racing met Honda een nieuwe bladzijde om?
18 mrt. 04:47 - F1
Carlos Sainz jr: "Ik raakte in 2017 mijn Red Bull-ticket kwijt"
ZIGGO SPORT F1
Word Ziggo-abonnee en volg alle F1-sessies, dus ook alle vrije trainingen, zonder etxra kosten. Surf direct naar Meer Met Ziggo, word abonnee en scoor meteen een waardebon van BOL.com.
MEER Formule 1
Vandaag 20:20
Volgens Max Verstappen is inhalen nog steeds moeilijk
Vandaag 20:18
F1-circuit Silverstone krijgt wederom nieuwe asfaltlaag
19 mrt. 05:03
Opinie: Slaat Red Bull Racing met Honda een nieuwe bladzijde om?
19 mrt. 04:00
'Ontwerp voorvleugel SF90 oorzaak voor grip tekort op vooras'
18 mrt. 16:18
Sebastian Vettel moet het ontgelden in de Italiaanse media