Ferrari krijgt milde boete voor overtreden technische regels

Ferrari krijgt in verhouding een erg milde straf van de stewards van de FIA. De Italiaanse renstal is betrapt op het overtreden van de technische reglementen en komt weg met een boete van 50.000 euro. En Leclerc behoudt zijn derde plek in de race.

Ferrari krijgt milde boete voor overtreden technische regels
© Ferrari F1

Vlak voor de start van de race in Abu Dhabi kwam aan het licht dat Ferrari SF90 met startnummer 16 niet aan de technische reglementen voldeed. Dat wil zeggen er zat teveel brandstof in de tank, dan wat Ferrari aan de FIA had doorgegeven.

Uit onderzoek van de FIA is gebleken dat Ferrari 4,88 kilogram meer brandstof in de tank van Charles Leclerc had gegoten, dan wat ze aan de FIA hadden doorgegeven. Bij een steekproef bleek van de stewards in Yas Marina kwam dat aan het licht.

Er werd gekozen voor een 'under investigation' oplossing en Leclerc mocht gewoon starten vanaf de derde startplek. Na de race - die de Monegask als derde finishte - zou de FIA verder onderzoek doen. Om 16:45 uur Nederlandse tijd moest Ferrari zich bij de stewards melden.

De hoorzitting en de uitkomst van het oordeel lieten ruim twee en half uur op zich wachten. Het oordeel is dat Ferrari bewezen fout zat en de boete is zacht te noemen, slechts 50.000 euro.

Charles Leclerc behoudt zijn derde plaats - en de bijbehorende WK-punten - in de uitslag van de race.


Het oordeel van de stewards luidt

"Er was een verschil van 4,88 kilogram tussen de informatie die door het team werd verstrekt voor auto nummer 16 en de metingen van de technische officier [FIA]."

"De door het team verstrekte informatie was niet nauwkeurig en vormt daarom een ​​schending van de technische richtlijn [TD / 014-19]. Dit vormt op zijn beurt een schending van artikel 12.1.1.i in de internationale sportcode."


Op sociale media regent het inmiddels klaagzang over het genomen besluit van de stewards van de FIA. Hieronder een enkel voorbeeld van Ben Hunt.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.