Ferrari-belofte Jules Bianchi vandaag vier jaar geleden overleden

Het is vandaag op de kop af vier jaar geleden dat Formule 1-belofte Jules Bianchi overleed. De Fransman raakte levensgevaarlijk gewond bij een crash tijdens de Grand Prix van Japan op Suzuka 2014. Maandenlang lag Bianchi in het ziekenhuis in coma en op zaterdag 18 juli 2015 maakte de familie Bianchi bekend dat Jules op vrijdag 17 juli was overleden.

Ferrari-belofte Jules Bianchi vandaag vier jaar geleden overleden
© Ferrari F1

Stil, doodstil en iedereen zag het aankomen, maar niemand wilde het geloven. Jules Bianchi is overleden aan zijn verwondingen. Bianchi stond te boek als het grote talent van Ferrari, maar daar dacht het noodlot anders over. Het kon toch niet meer? Sterven in de Formule 1? De sport is zo veilig dat er sinds Ayrton Senna da Silva in 1994 geen enkele coureur meer is omgekomen aan de gevolgen van een ongeluk tijdens een officieel GP weekend. Dat leek allemaal te kloppen tot aan de Grand Prix van Japan op 5 oktober 2014. Op 17 juli 2015 overleed Bianchi op 25-jarige leeftijd in het Franse Nice. Zo maakte zijn familie een dag later, zaterdag 18 juli 2015, bekend.

In de week voor de Grand Prix van Japan werd er al gewaarschuwd voor de slechte weersomstandigheden. De cycloon Phanfone naderde steeds meer de kust van Japan en de omstandigheden waren bar slecht op de zondag. De wedstrijdleiding besloot de race te laten starten achter de safety car. Een staande start zou namelijk te gevaarlijk zijn geweest. De race werd vervolgens stil gelegd omdat het te hard regende waardoor het te onveilig was om te gaan racen.

Twintig minuten later ging het hele veld weer de baan op achter de safety car die in de 10de ronde de pits inreed. De coureurs werden losgelaten waardoor er echt geracet kon worden. Fernando Alonso moest zijn Ferrari met elektrische problemen langs de baan parkeren. De Ferrari-coureur kende al geen lekker seizoen en zag ook op het circuit van Suzuka een goed resultaat verdwijnen.

In de 41ste ronde van de race verloor Adrian Sutil (Sauber-Ferrari) de controle over zijn bolide vanwege aquaplaning bij de Dunlop-bocht. De baancommissarissen zwaaiden meteen met geel en een kraanwagen reed naar de gestrande Sauber. Een ronde later waren de marshalls nog steeds bezig en stond het bergingsvoertuig nog altijd aan de zijkant van de baan. Op dat moment verloor ook Jules Bianchi in zijn Marussia de controle over zijn auto vanwege aquaplaning op precies dezelfde plek. De jonge Fransman probeerde zijn auto nog te corrigeren, maar schoot met volle vaart onder het contragewicht van het bergingsvoertuig waarna de auto het voertuig zelfs optilde. De Marussia was volledig verwoest, zelfs van de rolbeugel was weinig of niets meer over.

In het ziekenhuis bleek Bianchi ernstig hersenletsel te hebben opgelopen waarna hij in een coma terecht kwam. Na 7 weken werd hij naar Nice verplaatst waar hij dicht bij zijn ouderlijk huis verbleef. De geruchten bleven komen en gaan, maar positief waren ze vrijwel nooit. Negen maanden later op 17 juli overleed Jules Bianchi op slechts 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn ongeluk. Ferrari had grootste plannen met hun jonge protegé. In 2015 zou Bianchi promoveren naar Sauber om mogelijk in 2016 of 2017 over te stappen naar Scuderia Ferrari.

Bianchi was de eerste Formule 1-coureur sinds Ayrton Senna in 1994 die overleed aan de gevolgen van een crash in een Grand Prix van de Formule 1. Daarnaast was hij ook de allereerste deelnemer aan het Ferrari-juniorenprogramma (Ferrari Driver Academy), welke op 30 mei 2009 werd opgericht. Jules Bianchi werd 25 jaar.

Startnummer 17

Uit respect voor Bianchi is het door hem gevoerde startnummer 17 buiten gebruik gesteld in de Formule 1.

Tot op de dag van vandaag draagt Ferrari-coureur Charles Leclerc de initialen en het startnummer van Jules Bianchi (JB17) op zijn helm als eerbetoon aan zijn vriend, held en voorbeeld. De familie Bianchi en Leclerc onderhouden op familiair niveau nauwe banden.

Rust in vrede Jules.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.