F1 verdedigt herhalingen van Grosjean's crash: "We hebben gewacht"

Romain Grosjean maakte tijdens de eerste ronde in bocht 3 een horrorcrash mee. Direct na de crash werd de camera voor de kijkers niet meer op de plaats des onheils gericht. Toen bleek dat de Franse Haas-coureur in orde was werden de beelden continu herhaald, iets waarvan Renault-coureur Daniel Ricciardo walgde.

F1 verdedigt herhalingen van Grosjean's crash: "We hebben gewacht"
© Screenshot | F1.com

Voor de camera van Ziggo Sport's pitreporter Jack Plooij uitte Daniel Ricciardo zijn walging en afschuw over het feit dat de Formule 1, nadat bleek dat Romain Grosjean het er op het eerste oog 'goed' vanaf had gebracht, de crash continu herhaalde. Op televisie was tijdens de neutralisatie van de race - die ongeveer 87 minuten duurde - veelvuldig te zien hoe de crash plaatsvond en hoe Grosjean uit het in twee delen gebroken wrap werd geholpen door FIA dr. Ian Roberts.

Na de uitspraken van Daniel Ricciardo reageert de sport op de verwijten. Een woordvoerder laat weten: "In dit geval heeft F1 laten zien dat Romain, na zijn crash, loopt en zonder helm in de medicalcar zit", begint de woordvoerder.

"We hebben geen herhalingen laten zien, totdat we zeker wisten dat Romain [Grosjean] oké was", vervolgt de woordvoerder. "Nadat de hulpverleners en de doktoren hun thumbs up gaven, hebben wij de beelden herhaald. - We hebben constant overleg tussen de FIA en de Formule 1 of we bepaalde beelden wel of niet moeten uitzenden en of dat wel geschikt is voor de familieleden en de kijkers op televisie."

Er was redelijk wat kritiek op de herhalingen, maar wat had de sport dan wel moeten vertonen? Haas-teambaas Günther Steiner verdedigt de aanpak van Formule 1, net als Mercedes-teambaas Toto Wolff. "Als alles met een sisser is afgelopen, waarom zou je dan niet die beelden laten zien en herhalen? Dan begrijpen mensen tenminste wat er gebeurd is", aldus Steiner.

"Oké, het zag er erg dramatisch uit hoe hij [Romain Grosjean] uit zijn auto sprong, maar het is toch goed gekomen", stelt Steiner. "Ik ben geen expert op het gebied van televisie-ethiek, maar ik denk dat het goed was om het te laten zien."

Toto Wolff denkt dat de beelden sowieso veelvuldig gedeeld zouden worden. "Als de FOM het niet laat zien, is er altijd wel iemand die het met een mobiele telefoon filmt. Je moet transparant zijn", zegt de Oostenrijker. "Als je dat niet bent, loop je het risico dat iemand anders iets laat zien waar je geen controle over hebt."

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Crash Romain GrosjeanDaniel RicciardoF1 GP Bahrein 2020F1 nieuws 2020FIAFOMFormule 1 2020Günther SteinerRomain GrosjeanToto Wolff
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.