F1-Testing: Kubica snelste, Red Bull productief maar niet probleemloos

F1-Testing: Kubica snelste, Red Bull productief maar niet probleemloos
© Alfa Romeo Racing

De vierde testdag ter voorbereiding van het 2020-seizoen zit erop en het was een productief dagje voor de meeste teams. Robert Kubica reed de snelste tijd, maar net als vorige week zeggen de tijden van vandaag weinig. Het was in ieder geval geen makkelijke testdag voor de Oostenrijkse formatie van Red Bull. Alexander Albon stond het grootste gedeelte van de ochtend binnen vanwege problemen.

Vandaag werd er op het Circuit de Catalunya voor het eerst gereden met de banden die speciaal voor Zandvoort zijn bedoeld. Vanwege de banking die is aangebracht op het beroemde circuit, moet Pirelli improviseren om het zwarte rubber op Nederlandse bodem veilig te laten functioneren. Deze banden vormen een plan B voor het geval de standaard creaties niet tegen de druk kunnen van de Arie Luyendyk-bocht.

Robert Kubica is dit jaar de derde-coureur van de renstal van Alfa Romeo, maar net als vorige week mocht de Pool meteen achter het stuur kruipen. Dat deed hij voor het oog zeer verdienstelijk door een 1:16.942 op de klokken te brengen. In de ochtend spinde de voormalig coureur van BMW, Renault en Williams, maar dat veroorzaakte gelukkig geen schade. Albon reed slechts een installatierondje in de eerste uren van de testdag. Rond 10:30 werd duidelijk dat de vloer onder de RB16 werd gehaald. Zelf verklaarde het team dat het slechts om enkele veranderingen ging.

De eerste rode vlag van de dag werd veroorzaakt door Sebastian Vettel die in de rondte ging in bocht 8. De Duitser kwam in het grind terecht waarna hij bij het wegrijden een hoop steentjes meenam. De tweede rode vlag was een half uur later een feit. Nicholas Latifi viel stil bij het uitkomen van de negende bocht. Achteraf bleek dit door een olielek te komen. Om 11:55 kon iedereen weer op pad gaan en dat was precies hetgeen wat Alexander Albon deed. De Thai slaagde erin om nog voor de lunch 29 rondjes te rijden. In het laatste uur van de ochtendsessie die tot 13:00 duurde was het erg druk op de baan. Sebastian Vettel tikte als eerste de 66 rondjes aan. Daarmee evenaarde hij de Grand Prix-afstand die hier wordt gehanteerd in Barcelona.

Om 13:00 stond Kubica op P1 (1.16.942) voor Pierre Gasly die uitkomt voor Scuderia Alpha Tauri. Kimi Räikkönen nam het stuur om 14:00 over van Kubica. In de middag zagen we voornamelijk andere coureurs dan in de ochtend in actie komen. Zo mocht Verstappen zijn eerste kilometers van deze week maken. Kevin Magnussen was de enige coureur die we vandaag niet in actie hebben gezien. Sergio Pérez en Max Verstappen waren het meest actief tijdens het eerste uur na de pauze. De Nederlander voegde nog een hoop rondjes toe achter zijn naam. Iets voor half zes had ook hij het aantal van 66 rondjes gehaald.

Bovendien reed de 22-jarige coureur op dat moment de tweede tijd van de dag. Verstappen spinde twee keer tijdens zijn sessie. De eerste keer kwam hij er goed vanaf, maar met nog een paar minuten op de klok, ging het opnieuw mis. Aan het begin van sector 3 verloor de Limburger de achterkant van de RB16 in de haarspeldbocht. Er was geen schade, maar hij kon niet terugrijden naar de pits. Op precies datzelfde moment stond ook Daniil Kyvat stil. De Alpha-Tauri stond een bocht voor de Red Bull van Verstappen langs de kant.

Het goede nieuws is dat Verstappen in vier uur tijd 84 rondjes wist te rijden. De betrouwbaarheid ziet er goed uit. Later op de avond hopen wij uitsluitsel te kunnen geven van wat er net voor 18:00 gebeurde bij de Nederlander.

Door: Julian Verheul0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.