F1 reageert op kritiek op herhalingen: "Het is moeilijk"

F1 reageert op kritiek op herhalingen: "Het is moeilijk"
© Getty Images/Red Bull Contentpool

De herhalingen die de regisseur van de Formule 1 laat zien roepen wel eens vraagtekens op. Maar na de Grand Prix van Italië was er ook veel kritiek op ontbrekende beelden, zoals het gevecht tussen Max Verstappen en Sergio Pérez.

Dean Locke, verantwoordelijk voor onder andere herhalingen tijdens de Formule 1-races, legt uit waarom het moeilijk is om te bepalen wat er wel en niet vertoond wordt. Het heeft te maken met hoeveel ruimte er tussen de bochten zit en hoeveel bochten er op een circuit liggen.

"In Monza is het erg ingewikkeld voor de eerste chicane. In de eerste ronde komt iedereen heel snel naar de eerste bocht", aldus Locke. "Dit jaar waren er goede gevechten tussen drie tot vier auto's vooraan."

Over het feit dat Max Verstappen niet veel in beeld kwam, en vooral het gevecht tussen hem en Racing Point-coureur Sergio Pérez, reageert de Brit met: "Max Verstappen startte vanuit de achterhoede en je moet op een gegeven moment beslissen welke coureurs je gaat volgen."

De camera-mensen en de regisseur kunnen niet alle beelden weergeven. Daarom wordt er prioriteit gesteld aan de gevechten vooraan in het veld. "We waren op de hoogte van de actie midden in het veld, maar we wisten ook van het gevecht om de koppositie. Als je twee auto's in gevecht hebt, moet je je daarop concentreren."

Niet alleen de ontbrekende acties in de rest van het veld riepen vraagtekens op bij autosportfans. Ook de herhalingen roepen ergernis op. Het laten zien van herhalingen is het moeilijkste wat er is, voor in de autosport waar geen kort pauzes zijn, maar niet als er een saftycar op de baan is.

Locke vervolgt: "Wat de herhalingen betreft, wat ingewikkeld is in de Formule 1, is dat we geen pauzes hebben. We verslaan niet een cricket- of tenniswedstrijd. Daardoor moeten we herhalingen inzetten, terwijl de actie op de baan doorgaat, maar niet als er een safety car wordt ingezet."

"Als je een regisseur vraagt wat het moeilijkste is tijdens een live-sportuitzending, zullen ze altijd zeggen dat het de herhalingen zijn. Dat is wat er gebeurt als er geen 'pauzes' zijn. Je probeert te profiteren van korte momenten en dat is moeilijk op Monza."

Wellicht is het een aardig idee om de herhaling(en) van de start pas na de race te vertonen en niet tijdens de races. Ook is het geen onaardig idee om het regelmatig verschijnen van portretten van de coureurs te schrappen, de meesten mensen weten wel om welke coureur het gaat.

De Grand Prix van Singapore is opnieuw een uitdaging voor de cameramensen en de regisseur. Het is een bochtig circuit en het zal moeilijk worden om 'alles' aan de mensen thuis te laten zien.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.