F1-rapportcijfers 2020: Red Bull-coureurs Max Verstappen en Alex Albon

Red Bull Racing heeft het COVID19-seizoen met gemengde gevoelens afgesloten. Ondanks dat het team - alleen mogelijk door de input van Max Verstappen - als tweede eindigde in het kampioenschap, moest een teleurstelling worden weggeslikt: Weer geen kampioenschap voor Max Verstappen. De Nederlander deed de prestaties van zijn teamgenoot Alex Albon verbleken. Bekijk hier de beoordeling van de MotorsportZ-redactie en de bijbehorende rapportcijfers voor 2020.

F1-rapportcijfers 2020: Red Bull-coureurs Max Verstappen en  Alex Albon
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Max Verstappen

Over Max Verstappen kan je het heel kort of heel lang hebben. 2020 was een topseizoen als het gaat over zijn persoonlijke prestaties. Persoonlijke prestaties, want de RB16 was alles behalve een makkelijke bolide. Een nerveuze achterkant, balansproblemen hier en daar en af en toe een tekort aan vermogen. De 23-jarige Nederlander viel ook nog eens vijf keer uit. Bijna alle uitvalbeurten waren te wijten aan een technisch probleem.

Van de 12 races die Verstappen wist te finishen, stond hij 11 keer op het podium. Tijdens de eerste race in Oostenrijk was Verstappen op weg naar de eerste van het seizoen, maar na 11 ronden viel hij stil. De Honda-krachtbron kreeg ook in Monza en Mugello op cruciale momenten kuren.

Bij de laatstgenoemde Grand Prix werd het zelfs spannend of Verstappen wel kon starten. De start ging gelukkig door voor de Red Bull-ster, maar na 100 meter viel hij als een baksteen door het veld naar achteren. Een paar bochten later werd hij van achteren aangereden en was het klaar. Een klapband in Imola en een grove inschattingsfout van Leclerc in Sakhir, maakten de lijst met DNF’s compleet.

De eerste zege vond plaats tijdens het tweede weekend op Silverstone. Gedurende “The 70th Anniversary Grand Prix” had Mercedes veel problemen met de banden. De hitte zorgde ervoor dat de banden al snel begonnen met slijten. De Red Bulls hadden hier veel minder last van en Verstappen liet het Wilhelmus voor het eerst klinken op Britse bodem.

De enige keer dat Verstappen wel finishte, maar niet op het podium stond, was in Turkije. Het asfalt was spekglad omdat deze pas net twee weken voor de Grand Prix was aangebracht. De regen op de zaterdag en de zondag zorgde voor een nog grotere uitdaging. De Nederlander verloor de poleposition nipt aan Lance Stroll nadat hij alle trainingen had gedomineerd.

Op de zondag maakte de Limburger een foutje met cruciale gevolgen in zijn achtervolging op Perez. Zo sloot hij te dicht achter Perez aan waardoor hij alle downforce verloor en spinde. Het team stelde tijdens een pitstop de vleugel verkeerd af waardoor de problemen alleen maar groter werden. Meer dan P6 zat er niet in.

Rapport Max Verstappen(#33)
# Onderdeel Num/Cijfer
1. Races gestart 17
2. Zeges 2
3. Punten 214
4. Pole positions 1
5. Snelste raceronde 3
6. Podiums 11
7. DNF's 5
8. Gem. startpositie 3
9. Gem. racepositie 2
10. Eindcijfer 9,0

Alexander Albon

Alexander Albon heeft het niet gered bij Red Bull Racing. De 24-jarige coureur kreeg het niet voor elkaar om het gat met teamgenoot Max Verstappen klein te houden. Zowel tijdens de kwalificaties als gedurende de races was Verstappen veel sneller. Het grote nadeel was dat Mercedes zodoende twee auto’s had om het Verstappen strategisch lastig te maken.

Hoewel Albon soms als 4de of 5de over de eindstreep kwam, was de top 3 nog altijd ver weg. Vechten met de middenmoot was iets wat Albon al erg lastig vond. Ik Duitsland (de Eifel) liet hij over de boordradio horen dat hij het erg lastig vond om met bijvoorbeeld Gasly en Kyvat te knokken. Tot overmaat van ramp reed hij tijdens die race tegen Kyvat aan waardoor de Rus zijn voorvleugel verloor.

Een podiumplaats in Mugello gaf de burger een beetje moed, maar de jonge Thai presteerde nooit constant. Tot drie keer wist hij zich niet eens in de top 10 te kwalificeren. Net als in 2019, crashte Albon regelmatig. In Engeland schreef hij zijn bolide af tijdens de tweede vrije training. In Bahrein was dat helaas ook het geval, maar hij slaagde er wel in om het weekend af te sluiten met een podiumplaats aangezien Perez uitviel.

In Oostenrijk (eerste race) leek hij al een grote kans te maken op een podiumplaats, maar een botsing met Hamilton gooide roet in het eten. Tijdens de Grand Prix van Imola had Albon zijn handen vol aan Kyvat, maar een voortreffelijk eindresultaat was nog altijd mogelijk toen in de slotfase het veld weer bij elkaar kwam vanwege een Safety Car-fase. Helaas bezweek Albon onder de druk en spinde.

Red Bull heeft besloten om Albon te vervangen door Sergio Perez. Albon blijft aan als reservecoureur en zal zich bezig gaan houden met de simulator. Perez kende een magistraal seizoen en lijkt de juiste man te zijn om het team te komen versterken.

Rapport Alexander Albon (#23)
# Onderdeel Num/Cijfer
1. Races gestart 17
2. Zeges 0
3. Punten 105
4. Pole positions 0
5. Snelste raceronde 0
6. Podiums 2
7. DNF's 2
8. Gem. startpositie 7
9. Gem. racepositie 7
10. Eindcijfer 4,5

Met medewerking van Fedor Ritmeijer

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alexander AlbonF1 nieuws 2020F1 nieuws 2021Formule 1 2020Max VerstappenOpinieRed Bull F1
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.