Voordeel auto met 'high-rake'

'F1 heeft met nieuwe regels bereikt wat ze wilde bereiken'

De aerodynamische regels werden tussen 2020 en 2021 gewijzigd. Volgens Toto Wolff en Otmar Szafnauer vermoeden dat de regels bewust zijn aangepast om de F1-auto's met een zogenaamde 'low-rake' het meest nadelig te beïnvloeden. Onder andere Aston Martin en Mercedes rijden met een 'low-rake'.

'F1 heeft met nieuwe regels bereikt wat ze wilde bereiken'
© Mercedes F1 | Lewis Hamilton op P2 na kwalificatie Bahrein 2021.

Max Verstappen pakte zaterdag pole-position en gaf Lewis Hamilton, die tweede werd, met ruim drie-tiende het nakijken. Volgens Aston Martin-teambaas Otmar Szafnauer is het duidelijk dat de auto's met een 'high-rake' sneller zijn dan vorig jaar.

"Vergelijk de kwalificatietijden van dit circuit tussen nu en vorig seizoen en je zult zien dat de auto's met 'high-rake' veel sneller zijn dan wij", zei Otmar Szafnauer van Aston Martin. Mercedes en wij zijn het hardst getroffen door deze nieuwe technische regels, terwijl 'high-rake' auto's zoals Red Bull, AlphaTauri en Ferrari het beter doen."

Charles Leclerc bleek na zijn kwalificatie in Bahrein verrast met zijn vierde startpositie. "Wij zijn waarschijnlijk degenen die het meest verbeterd zijn sinds vorig jaar", aldus Leclerc tegenover Sky Italia.

Maar de snelheid van Red Bull Racing kan niet helemaal worden toegeschreven op de 'high-rake' en vloeraanpassingen. Dat geeft Toto Wolff ook toe. De Mercedes-teambaas zegt dat de krachtbron van Honda een stuk beter lijkt te zijn geworden.

"Ze [Honda] hebben het heel goed gedaan, vooral wat betreft het vrijgeven van de elektrische energie. Ze zijn ons in dat gebied gepasseerd. Kijk bijvoorbeeld maar naar AlphaTauri", aldus Wolff, die erkent dat de sport er in geslaagd is om de races spannender te maken. "Voor de fans is het beter geworden, we zullen u nog harder moeten vechten. Dat wilde de sport bereiken en dat is nu gelijkt."

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Aston Martin F1F1 GP Bahrein 2021F1 nieuws 2021Formule 1 2021Honda Racing F1Max VerstappenMercedes F1Otmar SzafnauerRed Bull F1Toto Wolff
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.