F1-CEO over sprintrace-compensatie: "Moeten het grote geheel niet uit het oog verliezen"

Stefano Domenicali heeft gereageerd op voorstellen van teambazen Toto Wolff en Christian Horner. Het duo is van mening dat de sport eventuele extra kosten die de sprintraces met zich meebrengen gecompenseerd moeten worden. Maar volgens de Italiaanse F1-CEO moet de sport het grotere geheel niet uit het oog verliezen.

F1-CEO over sprintrace-compensatie: "Moeten het grote geheel niet uit het oog verliezen"
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het is nog steeds niet helder of en wanneer de sprintraces in 2021 gaan plaatsvinden. De werkgroep die voor de Formule 1 de haalbaarheid van de sprintraces onderzoekt heeft nog altijd geen uitsluitsel kunnen geven. Maar volgens Domenicali worden de laatste puntjes op de i gezet en zal halverwege april alles rond zijn en bekend worden gemaakt. Ondertussen wordt er bij de teams op het hoogste niveau gesteggeld over mogelijke extra kosten, die de sprintraces met zich meebrengen.

Volgens Wolff en Horner kunnen kosten met de komst van de sprintraces, wanneer er schade wordt gereden, hoog oplopen. Er wordt gesproken bedragen die variëren van 300 tot 400 duizend dollar. Volgens de topteams, die dit jaar het hardst geraakt worden door het budgetplafond van 145 miljoen dollar, moet F1 met een compensatie over de brug komen, wanneer er tijdens een sprintrace schade wordt gereden.

"We zijn bezig met het bespreken van de laatste details van deze korte races op zaterdag", verklaarde F1-CEO Domenicali tegenover Rai's Radio Anch'io Sport. "Dat willen we half april hebben afgerond. [...] We zullen het nieuwe format voor het eerst inzetten in Silverstone", aldus Domenicali.

Domenicali kan zich overigens niet vinden in de argumenten van de Mercedes- en Red Bull-teambazen. "Het verschil (in de extra kosten) is niet zo groot als nu wordt aangenomen", countert hij. "Als we compensatie gaan vragen voor alles wat we willen proberen, zullen we er nooit komen", drong Domenicali aan. "We mogen het grote geheel niet uit het oog verliezen."

Een teambaas die het totaal niet eens is met Wolff en Horner is Gunther Steiner. De Haas-teambaas sprak met Auto Motor und Sport. "Je kunt natuurlijk niet al vooraf [voordat er extra kosten gemaakt zijn] een factuur opmaken", aldus Steiner. "Pas als alles misgaat [schade tijdens een sprintrace, red.] heeft Toto [Wolff] misschien gelijk met zijn inschatting. Maar als je zonder schade door de sprintraces komt, is het minder."

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Christian HornerF1 nieuws 2021Formule 1 2021Günther SteinerSprintraceStefano DomenicaliToto Wolff
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.