VT1uitslag
VT2uitslag
VT315 aug - 12:00
QUALI15 aug - 15:00
RACE16 aug - 15:10

F1-carrière: Zo kwam Carlos Sainz jr op de radar bij Ferrari

F1-carrière: Zo kwam Carlos Sainz jr op de radar bij Ferrari
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Volgend jaar zal Carlos Sainz voor het eerst een rode overall met het logo van het steigerende paard mogen aantrekken. De 25-jarige Spanjaard is de aangewezen opvolger van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel die eind 2020 afscheid gaat nemen van Scuderia Ferrari. In dit artikel komt de carrière van het Spaanse talent aan bod.

Carlos Sainz begon net als vele andere coureurs in de karts. De overstap naar de formule- auto’s verliep voortreffelijk. Zo kwam de Spanjaard uit in de Formule BMW, Formule Renault, Formule Renault 2.0. NEC, Formule 3 (Britse Formule 3 en Europese Formule 3 en de Formule 3 Euroseries), GP3 en Formule Renault 3.5 Series. In de Formule Renault 2.0 NEC werd hij kampioen evenals in de Formule Renault 3.5 Series.

In 2015 debuteerde Carlos Sainz net als Max Verstappen bij Scuderia Toro Rosso (het opleidingsteam van Red Bull). Als zoon van de beroemde Carlos Sainz Senior die zijn naam vestigde in de Rally Sport, probeerde junior naam te maken op de F1-circuits. Zijn debuutseizoen verliep voortreffelijk ondanks dat hij en Verstappen veelvuldig te maken kregen met mechanische tegenslag. In Australië waar het seizoen van start ging, kwalificeerde Sainz zich meteen in de top 10. De race wist hij als negende te finishen waardoor hij al meteen zijn eerste punten had gescoord.

Gedurende het seizoen bleef de Spanjaard goed presteren, maar kende hij zoals gezegd ook veel tegenslagen op mechanisch gebied. Zo zag hij de finishvlag in Bahrein, Oostenrijk, Engeland, Hongarije, België, Rusland en Abu Dhabi niet. Daarnaast waren de meeste ogen gericht op teamgenoot Max Verstappen die in 2015 de jongste debutant aller tijden was en nog steeds is. De Limburger liet zien van ongekende klasse te zijn waardoor Sainz zijn handen vol had aan de 17-jarige “knul”.

De grootste klap kwam in 2016 toen Max Verstappen al na vier races promoveerde naar het grote Red Bull. Sainz bleef achter bij Toro Rosso en zag Kyvat de plek van Verstappen innemen nadat de Rus zijn stoeltje moest afstaan aan de Nederlander. In 2016 ontstond er steeds meer frustratie bij Sainz en zijn vader. Die frustratie hield ook in 2017 aan waarna Sainz nog voor het einde van het seizoen de overstap maakte naar Renault. Weliswaar was hij nog steeds contractueel verbonden aan Red Bull, maar de signalen waren duidelijk. In 2018 bleef Sainz ook bij de Franse renstal met Nico Hülkenberg als teamgenoot.

Bij Renault liet Sainz zich wat vaker zien en pakte hij met grote regelmaat punten. Hij wist veel uit de auto te halen, maar Renault kreeg de mogelijkheid om Daniel Ricciardo weg te kapen bij Red Bull. Hierdoor moest Sainz na 2018 het veld ruimen echter bood McLaren hem een contract aan voor het seizoen 2019. McLaren kende in 2018 nou niet bepaald een goed seizoen. Kopman Fernando Alonso nam na 2018 afscheid van McLaren waardoor zijn goede vriend en landgenoot Sainz kon overkomen. 2019 zou tot op heden het beste seizoen worden voor Sainz. Met een 6 de plaats in het kampioenschap en zijn eerste podiumklassering in Brazilië werd zijn naam steeds meer genoemd bij Ferrari.

De toekomst van Sebastian Vettel bij Ferrari werd de afgelopen maanden steeds onzekerder. Na een teleurstellend 2019 waarin hij zijn teamgenoot in het klassement voor zich moest dulden, begonnen de frustraties alleen maar toe te nemen. Ferrari zou Vettel slechts nog een éénjarig contract willen aanbieden voor 2021 met aanzienlijk minder salaris.

Het blijft onduidelijk of Ferrari Vettel nog wel echt een voorstel heeft gedaan, aangezien uit de officiële verklaring van de renstal blijkt dat beide partijen niet meer op een lijn zitten als het aankomt op de toekomst. Met een nieuwe frisse wind, hopen de Italianen weer vooruit te kunnen.

Door: Julian Verheul0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Spanje
vrijdag 14 augustus 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 15 augustus 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 16 augustus 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Spanje
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.