GP-weekend spannender

Extra WK-punten voor eerste zes coureurs tijdens de F1-sprintraces

Morgen (donderdag) wordt beslist of de sprintraces al in 2021 getest worden. Er zijn in de media drie locaties genoemd waar het sprintrace-concept een kans krijgt. Maar nu is ook duidelijk of en hoe de punten verdeeld worden.

Extra WK-punten voor eerste zes coureurs tijdens de F1-sprintraces
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Sprintraces worden al sinds 2015 genoemd. Maar uiteindelijk werd er niets met het idee gedaan. Ook vorig jaar gingen er stemmen op om het seizoen aan te vullen met sprintraces, korte races van ongeveer een derde van de afstand van de hoofdrace. Nadat de term reverse grid aan het idee werd toegevoegd, bleek Mercedes daar niets voor te voelen en raakte de discussie snel in de vergetelheid.

Maar in 2021 is de kans van de komst van sprintraces groter dan ooit, zonder reverse grid wel te verstaan. Dat idee is namelijk helemaal van tafel. Dat liet de nieuwe Formule 1-baas Stefano Domenicalo kortgeleden weten.

Morgen (donderdag, 11 februari) wordt er op hoog niveau beslist of er op drie locaties sprintraces worden gehouden. De landen die genoemd worden zijn Italië (Monza), Canada (Circuit Gilles Villeneuve) en Brazilië (Interlagos). Door de mogelijke komst van de sprintraces, worden de kwalificaties voor die betreffende GP's verplaats naar de vrijdag.

Om een idee te krijgen van hoe het GP-weekend met sprintrace eruit ziet moet volgens Auto Motor und Sport gedacht worden aan het volgende: Op vrijdag een enkele vrije training van 60 minuten, gevolgd door een kwalificatie (zoals we die nu op zaterdag kennen) van 60 minuten, en twee uur na het eind van de vrije training. Tijdens de kwalificatie wordt de startopstelling voor sprintrace bepaald.

Zaterdagmiddag een sprintrace, met een lengte ongeveer 100 kilometer (een derde van een normale Grand Prix), en de uitslag hiervan bepaalt de startopstelling voor de hoofdrace die op zondag wordt verreden. De coureurs die in de top zes van de sprintrace eindigen krijgen hiervoor WK-punten toegekend. En dat heeft veel weg van het oude puntensysteem uit de jaren 90. Het aantal punten: 9-6-4-3-2-1, waarbij 9 punten naar de winnaar gaan en 1 punt voor de nummer zes, et cetera.

De hoofdrace, over de volle lengte van ongeveer 300 kilometer en een beetje, wordt zoals we gewend zijn op zondag gehouden en die blijft dus ongewijzigd. Door de sprintraces hoopt de Formule 1 het weekend spannender en dus aantrekkelijker voor het publiek te maken.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1F1 GP Brazilië 2021F1 GP Canada 2021F1 GP Italië 2021F1 nieuws 2021FIAFormule 1 2021Liberty MediaSprintrace
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.