Eenstopper snelste optie tijdens Formule 1 GP van Frankrijk

Pirelli heeft te kennen gegeven dat een eenstopper de snelste bandenstrategie voor de Formule 1 race op Paul Ricard is. De vaste bandenleverancier van de Formule 1 is van mening dat er twee eenstoppers mogelijk zijn en de onderlinge verschillen zijn marginaal.

Eenstopper snelste optie tijdens Formule 1 GP van Frankrijk
© Pirelli

De banden spelen de laatste jaren een steeds grotere rol in de uitkomst van Formule 1 Grands Prix en dat is in 2019 niet anders. Ook in Frankrijk op Paul Ricard zal de uitkomst voor een groot deel afhangen van de bandenstrategie en de slijtage van de banden. En vooral dat laatste is bij alle teams anders.

De snelste optie eenstopper waarbij op de medium banden gestart wordt. Na een ronde of 22 à 27 overstappen op de harde band van Pirelli.

De tweede optie, die marginaal langzamer is, gaat Pirelli er vanuit dat er op de soft banden gestart wordt en na ronde 14 à 16 gewisseld wordt naar de harde banden.

De derde en veel minder snellere tweestopper zal hooguit van toepassing zijn wanneer er een safety car tijdens de race op de baan komt, waardoor het voor sommige teams beter uitkomt om voor een twee stopper te kiezen.

Het weer is direct van invloed op de bandenslijtage. De weersomstandigheden zijn vrijwel identiek aan die van vrijdag en zaterdag. De teams en coureurs weten wat dat betreft precies waar ze vandaag aan toe zijn. Het asfalt zal zondagmiddag een temperatuur behalen van ongeveer 48º Celsius en dat is gelijk aan de omstandigheden van de kwalificatie van gisteren.

Van de top teams hebben alleen Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en Max Verstappen nog de beschikking over een setje nieuwe medium banden. De rest heeft alleen nog gebruikte mediums te beschikking. Vettel en Leclerc zijn de enigen binnen de top teams die nog een setje nieuwe softs over hebben, maar die zullen waarschijnlijk niet gebruikt worden.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race