Ecclestone vreest dat de Formule 1 zijn DNA verliest

Bernie Ecclestone is nooit fan geweest van het voorgenomen budgetplafond in de Formule 1. De bejaarde Brit heeft opnieuw van zich laten horen en denkt dat een budgetplafond helemaal niet nodig is.

Ecclestone vreest dat de Formule 1 zijn DNA verliest
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Om de kansen op eremetaal, WK-punten voor de kleinere teams te vergroten en de dominantie van de drie grote teams te verkleinen, wordt er sinds enkele jaren gedacht aan een budgetplafond. De discussie is momenteel actueler dan ooit, want eind oktober moet het besluit vastliggen en er is nog geen overeenstemming met alle teams.

Vanaf 2021 wordt er een budgetplafond ingevoerd van ongeveer 158 miljoen euro per jaar. Dat is het maximale bedrag wat de teams aan ontwikkeling van hun bolides mogen uitgeven. Het limiet is niet van toepassing op de salarissen van de coureurs en ook niet op marketingkosten. En zo zijn er nog wat zaken waar het budgetplafond geen invloed op heeft.

Bernie Ecclestone denkt dat een budgetplafond niet nodig is. Tegenover Auto Motor und Sport laat Ecclestone weten: "We hebben geen budgetplafond nodig. Als de technische reglementen goed zijn geschreven, is er geen reden voor."

"Er moet gewoon voor gezorgd worden dat het niet nodig is om veel geld te investeren in de rondetijd, dan maakt het niet meer uit hoeveel de teams uitgeven", zegt de Brit, die ook waarschuwt voor de eventuele gevolgen van een budgetplafond. "Technische concurrentie is het DNA van de Formule 1. Als we dat wegnemen, verliezen we de Formule 1."

De 88-jarige Brit stipt ook aan dat voldoende geld hebben geen garantie is voor WK-punten en overwinningen. "Geld is geen garantie voor overwinningen. Ik zie sommige teams die [voldoende] geld hebben, maar die geen overwinningen boeken."Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister