'Drie weken nodig om Red Bull Ring in gereedheid te brengen'

'Drie weken nodig om Red Bull Ring in gereedheid te brengen'
© Pirelli

Ook al heeft de Oostenrijkse overheid nog steeds geen groen licht gegeven, het lijkt er steeds meer op dat het Formule 1-seizoen op 5 juli op Red Bull Ring begint. Het is de bedoeling dat er twee races gereden worden op het circuit in Spielberg. Op zondag 12 juli wordt de tweede race gehouden.

Christoph Ammann kreeg van de Oostenrijkse media enkele vragen voorgeschoteld over de spookrace op Red Bull Ring. Ammann, zelf Oostenrijker en met zijn beveiligingsbedrijf verantwoordelijk voor de beveiliging op en rond het circuit in Spielberg, sprak met onder andere Der Kleine Zeitung.

Op de vraag hoe snel de Red Bull Ring gereed kan zijn voor de eerste race, antwoordde Ammann: "Het duurt maximaal drie weken voordat we helemaal klaar zijn voor een Formule 1-race. [dit geldt alleen voor een race zonder publiek, red.] Er zijn enkele zaken die twee weken tijd vergen. Daarna is er nog een week tijd nodig voor 50 personen die verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van billboards, schermen, televisietorens en de benodigde bekabeling."

Naast het ontbreken van het sfeermakende publiek, kunnen de Formule 1-teams ook niet jan en alleman meenemen naar het circuit. Dat houdt in geen gasten en een minimale crew. Er is al gesproken over minder dan 2000 mensen in totaal, en Ammann spreekt dan ook over ongeveer 1500 personen. "Er zijn ongeveer 1500 mensen nodig om een Formule 1-race te laten plaatsvinden. De meesten zijn nodig voor de minimale teams, marshals, beveiliging, politie, reddingsdiensten, medici en artsen."

Negatieve coronatest vereist om naar het circuit te komen

Iedereen die naar Oostenrijk komt moet negatief getest zijn op het longvirus COVID-19. "De teams komen uit Milaan en Londen met chartervluchten", gaat Ammann verder. "De vliegtuigen landen direct naast het circuit op de militaire luchthaven Zeltweg. Daar wordt iedereen getest op COVID-19. Met andere woorden: Iedereen die naar de Red Bull Ring komt moet negatief getest zijn op het virus."

Mondkapje verplicht en twee meter afstand houden

Red Bull-sportadviseur Helmut Marko sprak met F1-insider en liet weten dat alle teams een eigen hotel krijgen toegewezen en dat de teams het hotel alleen mogen verlaten op voorwaarde dat men naar het circuit gaat. Er gelden ook strengen maatregelen in en rond de paddock. Zo is het dragen van mondkapjes verplicht en moeten mensen tenminste twee meter afstand houden van elkaar.

Of de Grand Prix van Oostenrijk werkelijk op 5 juli begint, is nog altijd niet honderd procent zeker. Allereerst wil de Oostenrijkse overheid exact weten welke maatregelen de Formule 1 voor ogen heeft en hoe de sport deze in de praktijk denkt te brengen. Los van dat feit is het nog altijd niet duidelijk hoe de situatie rond het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen. Mocht er sprake zijn van opnieuw een uitbraakgolf, dan valt het hele Formule 1-plan in duigen.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.