Dr. Ian Roberts: "De brandblusser was maar net voldoende"

Romain Grosjean heeft zondagmiddag ontzettend veel geluk gehad. Hij crashte tijdens de eerste ronde van de Grand Prix Formule 1 in Bahrein. Tijdens de crash brak zijn bolide in twee stukken en vatte de ongeveer 3 liter brandstof, die in de fuel-collector aanwezig was, onmiddellijk vlam.

Dr. Ian Roberts: "De brandblusser was maar net voldoende"
© Screenshot | F1.com

Tijdens de eerste ronde van de Formule 1-race in Bahrein raakte Romain Grosjean met zijn rechter achterwiel het linker voorwiel van Daniil Kvyat. Hierdoor raakte Grosjean in een spin en kwam zo goed als loodrecht en met hoge snelheid tegen de stalen vangrails tot stilstand.

Door de enorme klap brak zijn bolide in twee stukken. Bij de crash, waarbij de monocoque los kwam van het achterste deel van zijn bolide, kwam onmiddellijk de brandstof tot ontbranding, met als een vlammenzee tot gevolg. Het zag er allemaal afschuwelijk uit, maar wonder boven wonder wist de Fransman zichzelf te bevrijden uit zijn monocoque.

Iedereen is meer dan gelukkig met het feit dat Romain Grosjean vrij snel weer lopend in beeld kwam. Na een heldendaad van de Zuid-Afrikaanse Alan van der Merwe, die de medical-car bestuurde en zich heel dicht bij de vlammenzee waagde, kon Grosjean uit zijn benaderde positie gehaald worden.

Lees verder onder de foto

Photo credit: Screenshot © F1.com | Romain Grosjean ontsnapt aan de vlammenzee in Bahrein 2020.

Dr. Ian Roberts en Alan van der Merwe waren de eerste FIA-officals ter plaatse. Tegenover Formule 1-verslaggever Will Buxton zei Roberts er het volgende over: "Zoals normaal volgen we de auto's na de start in de eerste ronde. En toen zag ik een enorme steekvlam. Het was een vreemde gewaarwording waarin de halve auto in de verkeerde richting wees en net achter de vangrails een enorme hitte."

"Ik zag Romain proberen op te staan. We hadden een manier nodig om bij hem te komen. We hebben de marshal daar met een brandblusser staan en de brandblusser was net genoeg om de vlam weg te duwen, zodat Romain hoog genoeg kon komen om vervolgens naar voren te reiken en zichzelf over de barrière te trekken", aldus dr. Ian Roberts.

Romain Grosjean heeft een engeltje op zijn schouders gehad op het moment van de crash. Vooral de halo, iets wat de Fransman tijdens de invoering ervan vervloekte, heeft mogelijk zijn leven gered. "Ik vond het maar niets die halo, maar vandaag heeft het toch mijn leven gered", aldus Grosjean vanaf zijn ziekbed in Bahrain Defence Force (BDF) ziekenhuis in Manama.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alan van der MerweCrash Romain GrosjeanDr. Ian RobertsF1 GP BahreinFIAHaas F1Romain Grosjean
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.