Dit zijn de circuits in Europa waar de Formule 1 naar kan uitwijken

Eerder deze week sloeg Magny-Cours Circuit een aanbod om een 'spookrace' (zonder publiek) te organiseren af. Het Franse circuit, waar voor het laatst in 2008 een F1-wedstrijd werd gereden, zag geen reden om de sport een helpende hand toe te reiken. Maar bij welke circuits in Europa kan de Formule 1-leiding nog een voorstel neerleggen?

Dit zijn de circuits in Europa waar de Formule 1 naar kan uitwijken
© Pirelli

In veel gevallen deinzen de circuits die op de oorspronkelijke F1-kalender terug voor een 'spookrace'. Het verdienmodel van de grands prix is gebaseerd op verkochte F1-tickets. En als er geen publiek bij de races aanwezig kan zijn, vormt die verkoop dus geen bron van inkomsten. De Formule 1 biedt e circuits in alle gevallen een tegemoetkoming in de vorm van een kostendekking. Men huurt het circuit dus eigenlijk af.

Woordvoerders van Circuit Zandvoort lieten in de afgelopen periode duidelijk naar voren komen dat ook zij niet gecharmeerd zijn van een 'spookrace'. Dat gezegd hebbende, wordt Zandvoort voorlopig genegeerd bij de samenstelling van de herziene kalender. En zo zijn er nog meer circuits die niets zien in een race zonder publiek.

Het artikel gaat verder onder de advertentie

Daarom is de Formule 1-leiding op zoek naar circuits waar men wel staat te trappelen om een F1-wedstrijd te organiseren, ook al is dat zonder publiek. Een van die circuits is Hockenheimring. Maar op welke circuits in Europa kan de sport nog een lijntje uitgooien? Om een Formule 1-race te mogen organiseren moet een circuit de Grade One-status hebben. Die status wordt door de FIA toegekend en bij een Grade One-status voldoet het circuit aan alle maatstaven die voor de F1 van toepassing zijn.

In Europa hebben de volgende circuits, die niet op de oorspronkelijke F1-kalender staan, de Grade One-status:

 1. Autodromo Enzo e Dino Ferrari - Italië
 2. Autódromo Fernanda Pires da Silva - Portugal
 3. Algarve International Circuit - Portugal
 4. Circuit de Nevers Magny-Cours - Frankrijk*
 5. Circuit Ricardo Tormo - Spanje
 6. Circuito de Jerez - Spanje
 7. Ciudad del Motor de Aragón - Spanje
 8. Fiorano Circuit - Italië
 9. Kymi Ring - Finland
 10. Moscow Raceway - Rusland
 11. Mugello Circuit - Italië
 12. Nürburgring - Duitsland

* = Heeft al bedankt voor de eer

Gerelateerde onderwerpen Formule 1CoronavirusFIAFormule 1 2020Grade OneLiberty Media
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.