VT31 okt - 10:00
QUALI31 okt - 14:00
RACE 1 nov - 13:10

Deze opties heeft Red Bull na het vertrek van Honda

Deze opties heeft Red Bull na het vertrek van Honda
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het nieuws dat Honda na 2021 F1 verlaat sloeg vrijdag in als een bom. Maar voor Red Bull kwam het niet als een grote verrassing. De Oostenrijkse renstal wist ruim een maand geleden al dat de Japanse autofabrikant de sport ging verlaten. Maar wat zijn nu de opties voor Red Bull?

Er wordt druk gespeculeerd over de situatie waarin Red Bull zich nu bevindt. Aan het onderwerp is ook de naam van Max Verstappen verbonden, want wat gaat hij doen? Nu bekend is dat Honda na 2021 de Formule 1 verlaat roept het ook vragen op over de toekomst van Max Verstappen.

Red Bull neemt krachtbron in eigen beheer

Volgens het Duitse Auto Bild gaat Red Bull de krachtbron van Honda zelfstandig verder ontwikkelen. Daarvoor heeft de renstal uit Milton Keynes voor ogen om de onlangs bij Mercedes vertrokken Andy Cowell aan te trekken. De Brit heeft zijn functie als Managing Director High Performance Powertrain neergelegd en zal per 1 januari 2021 een 'vrij man' zijn.

Omdat de doorontwikkeling van de krachtbron in 2022 en 2023 sterk aan banden wordt gelegd en vervolgens bevroren zal worden, zullen de middelen van Red Bull voldoende zijn om zelfstandig met de voltooide motor verder te werken. Maar dan moet Honda hierin wel meewerking verlenen, want de Japanners zullen niet zomaar hun kennis op het gebied van hun motorontwikkeling vrijgeven.

Vanaf 2026 Red Bull-Porsche (Volkswagen)

Nadat Red Bull de Honda-motor - met of zonder hulp van ex-Mercedes-man Andy Cowell - zelf vier jaar heeft doorontwikkeld, komt VW in beeld. Zo denkt men bij Auto Bild. Vanaf 2026 wordt het nieuwe motorreglement van kracht en gaat er veel veranderen - waaronder het kostenplaatje - voor de fabrikanten. Volgens de Duitse website is Red Bull al enige tijd in gesprek met de Duitse autofabrikant Volkswagen. Volgens insiders zal het Duitse concern de Formule 1 betreden, maar dan wel onder de naam Porsche.

Of toch maar weer verder met Renault

Naast de genoemde mogelijkheden is het realistisch om te zeggen dat alleen Renault in aanmerking komt om de Red Bull-stallen van motoren te voorzien. Renault-teambaas Cyril Abiteboul wil het liever niet, maar de sportieve reglementen voorzien in oplossingen voor het probleem waarvoor Red Bull straks staat.

De FIA kan een motorleverancier aanwijzen om teams zonder krachtbron deze te leveren. Aangezien Renault na 2020 geen enkel team motoren levert, is de kans groot dat de Franse autofabrikant, die in 2021 als Alpine F1 verder gaan, door de FIA wordt aangewezen om Red Bull Racing en AlphaTauri van motoren te voorzien.

Geen Mercedes of Ferrari

Ferrari kan momenteel geen toonaangevende krachtbron leveren, los van het feit dat Ferrari daar niet op zit te wachten. Een krachtbron met het label Mercedes zal als het aan Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz ligt nooit in de Red Bull-bolides liggen. Maar dat kan natuurlijk anders worden, wanneer Mercedes het complete F1-team alsnog verkoopt aan INEOS, iets wat onlangs nog door Mercedes-teambaas Toto Wolff werd ontkend.

De laatste optie is dat Red Bull F1 verlaat

Red Bull Racing en AlphaTauri hebben kortgeleden een handtekening hebben gezet onder de nieuwe editie van het Concorde Agreement. Daarmee hebben de F1-teams hun intentie verklaard om tenminste tot en met 2023 actief te blijven in de Formule 1. Maar dat staat niet in steen gebeiteld. De Formule 1-teams hebben elk jaar de optie om de sport te verlaten. Dat is een regel die is opgenomen in het achtste Concorde Agreement.

Wat gaat Max Verstappen doen?

Het is geen geheim meer dat Max Verstappen - die een contract heeft tot en met 2023 - Red Bull kan verlaten als hij en zijn management vermoeden dat hij niet serieus kan meestrijden om de hoofdprijzen in 2022 en zo ook in 2023. Wat de situatie mogelijk nog erger heeft gemaakt is het aangekondigde vertrek van Honda als motorleverancier van de Red Bull-teams. Maar waar kan de Nederlander naartoe? Het Verstappen-kamp staat mogelijk voor een van de moeilijkste beslissingen van de afgelopen jaren.

Wordt vervolgd.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Lewis Hamilton heeft voor 2021 nog geen nieuw contract. Wat gaat hij doen?
Volgende F1 Grand Prix
Portugal
vrijdag 23 oktober 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 24 oktober 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 25 oktober 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Portugal
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.