De Tijdmachine, episode XLVII: dat is schoonmaakvloeistof, geen lensvloeistof!

De Tijdmachine, episode XLVII: dat is schoonmaakvloeistof, geen lensvloeistof!

Het zal niemand zijn ontgaan: de Formule 1-wereld, en met haar de complete wereld, ligt plat vanwege het Covid-19-virus. Zodoende is er vrij weinig te melden over de actuele stand van zaken in de koningsklasse van de autosport. MotorsportZ blikt daarom elke dag terug op een gebeurtenis uit het rijke verleden van de Formule 1. Met vandaag in episode XLVII: de ene race die Formule 1-veteraan gedwongen moest missen.

Frankrijk heeft in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw een hoop razendsnelle rijders in de Formule 1. Alain Prost wordt viermaal wereldkampioen en wint by far de meeste races, maar ook René Arnoux, Didier Pironi, Patrick Depailler en Patrick Tambay zijn succesvol. Met zes Grand Prix-zeges doet Jacques Laffite een aardige duit in het zakje. De Parijzenaar komt te boek te staan als Mister Ligier, de renstal waarvoor hij jarenlang actief is.

Voor Laffite successen boekt, zet hij zijn eerste stappen in de koningsklasse van de autosport dankzij de later welvarende teambaas Frank Williams. Op de Nordschleife maakt Laffite naam voor zichzelf. In 1975 sjeest de Fransman tijdens de Duitse Grand Prix met een dusdanige noodvaart over het slingerende asfaltlint, dat hij zijn vijftiende startpositie omzet in een tweede plek aan de meet. Williams en Laffite boeken beiden hun eerste bokaal.

Tijdens het laatste raceweekend van het seizoen gaat het echter niet bepaald voortvarend met de Frans-Britse combinatie. Laffite komt er tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten totaal niet aan te pas en moet zich (on)tevreden stellen met de 21ste tijd. Nieuwbakken wereldkampioen Niki Lauda is liefst vier seconden sneller op het korte, rappe baantje in de bossen van de staat New York.

Geluk bij een ongeluk is dat Lella Lombardi – de enige vrouw op de grid en tevens teamgenote van Laffite – ook niet thuis geeft tijdens de allesbepalende tijdtraining op zaterdag. De Italiaanse dame, die eerder dat seizoen als eerste vrouw in de geschiedenis van de F1 in de punten is geraakt – zij het een half puntje, omdat de Spaanse GP voortijdig wordt stopgezet – kwalificeert haar Williams op de allerlaatste plaats.

De tekst gaat onder de foto verder

[Jacques Laffite | Williams 1975]

Beide Williams’ zullen echter niet van start gaan tijdens de Amerikaanse Grand Prix, vanwege een bizarre samenloop van omstandigheden. Lombardi’s motor houdt het voor gezien tijdens de warm-up, waardoor Laffite de enige Williams-rijder op de grid van Watkins Glen zal zijn. Die startgrid zal Laffite echter niet eens halen. De reden? Even bizar als stomtoevallig.

Als Laffite zich voorbereidt op de aanstaande wedstrijd, werkt hij zijn standaardprocedure af. Lenzen schoonmaken, vizier poetsen, overall aan, helm op en gaan. Aangezien Laffite de eerste en de tweede taak door elkaar haalt gaat het echter gruwelijk mis. Laffite drupt per ongeluk een supersterk schoonmaakmiddel in zijn ogen, waardoor hij deelname direct uit zijn hoofd kan zeggen en met gezwinde spoed naar het ziekenhuis wordt afgevoerd. Eenmaal daar worden de ogen van de Parisien direct schoongespoeld.

Laffite komt er goed mee weg – hij zou later voldoende zicht hebben om zes Grands Prix op zijn naam te schrijven. Van zijn 176 Grands Prix zal hij de race die hij nooit reed, echter niet meer vergeten.
0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.