De regen gaat in Suzuka vallen, maar hoeveel en wanneer?

De regen gaat in Suzuka vallen, maar hoeveel en wanneer?
© Getty Images/Red Bull Contentpool

De vraag waar iedereen in Suzuka mee zit is 'wanneer de regen gaat vallen en hoeveel er gaat vallen'. Supertyfoon Hagibis is onderweg en niemand weet exact hoe het GP-weekend hierdoor beïnvloed zal worden.

Momenteel is het zonnig en droog in Suzuka, maar dat kan de komende dagen snel veranderen. De supertyfoon Hagibis - intussen opgeweld naar een tropische storm van de hoogste categorie - heeft koers gezet richting het vasteland van Japan.

In een korte verklaring stelt de FIA: "We volgen Tyfoon Hagibis en de mogelijke impact ervan op de Grand Prix op de voet en we doen ons best om ervoor te zorgen dat het Formule 1-schema niet overdreven in de war raakt. Onze prioriteit ligt bij de fans, deelnemers en alle aanwezigen op Suzuka Circuit."

Op dit moment lijkt het er op dat Hagibis zaterdag gaat huishouden in Japan en ook de regio rondom Suzuka krijgt met de gevolgen van de storm te maken. Het is mogelijk dat de kwalificatie, die oorspronkelijk voor zaterdag 08:00 uur Nederlandse tijd in de agenda staat, wordt uitgesteld tot zondagochtend.

Dat zou voor het Japanse GP-weekend overigens niet voor de eerste keer zijn, want in 2004 en 2010 moest de kwalificatie ook wijken voor hevige regenval tijdens de kwalificatie.

Maar ook de race in Japan is in het verleden regelmatig getroffen door zware regenbuien. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2014,toen in de stromende regen het ernstige ongeluk van Jules Bianchi plaatsvond. De Marussia-rijder was geel van de baan afgegleden en stortte neer op een reddingsvoertuig. Ruim een half jaar later bezweek hij aan zijn verwondingen.

Tijdens de persconferentie in Suzuka waren Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Max Verstappen (Red Bull), Nico Hülkenberg (Renault) en George Russell (Williams) aanwezig om vragen van de internationale pers te beantwoorden.

Het vijftal was het er overeens dat het verplaatsen van de kwalificatie, mocht het hard regenen, de beste optie zal zijn. Voornaamste reden dat er zo over een kwalificatie of race in de regen wordt gedacht is dat de Pirelli-banden niet al te best functioneren in de regen.

F1-kalender 2020: Klik hier om de Formule 1-kalender in je mobiel of tablet te zetten. Super handig!


0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.