De regen gaat in Suzuka vallen, maar hoeveel en wanneer?

De vraag waar iedereen in Suzuka mee zit is 'wanneer de regen gaat vallen en hoeveel er gaat vallen'. Supertyfoon Hagibis is onderweg en niemand weet exact hoe het GP-weekend hierdoor beïnvloed zal worden.

De regen gaat in Suzuka vallen, maar hoeveel en wanneer?
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Momenteel is het zonnig en droog in Suzuka, maar dat kan de komende dagen snel veranderen. De supertyfoon Hagibis - intussen opgeweld naar een tropische storm van de hoogste categorie - heeft koers gezet richting het vasteland van Japan.

In een korte verklaring stelt de FIA: "We volgen Tyfoon Hagibis en de mogelijke impact ervan op de Grand Prix op de voet en we doen ons best om ervoor te zorgen dat het Formule 1-schema niet overdreven in de war raakt. Onze prioriteit ligt bij de fans, deelnemers en alle aanwezigen op Suzuka Circuit."

Op dit moment lijkt het er op dat Hagibis zaterdag gaat huishouden in Japan en ook de regio rondom Suzuka krijgt met de gevolgen van de storm te maken. Het is mogelijk dat de kwalificatie, die oorspronkelijk voor zaterdag 08:00 uur Nederlandse tijd in de agenda staat, wordt uitgesteld tot zondagochtend.

Dat zou voor het Japanse GP-weekend overigens niet voor de eerste keer zijn, want in 2004 en 2010 moest de kwalificatie ook wijken voor hevige regenval tijdens de kwalificatie.

Maar ook de race in Japan is in het verleden regelmatig getroffen door zware regenbuien. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2014,toen in de stromende regen het ernstige ongeluk van Jules Bianchi plaatsvond. De Marussia-rijder was geel van de baan afgegleden en stortte neer op een reddingsvoertuig. Ruim een half jaar later bezweek hij aan zijn verwondingen.

Tijdens de persconferentie in Suzuka waren Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Max Verstappen (Red Bull), Nico Hulkenberg (Renault) en George Russell (Williams) aanwezig om vragen van de internationale pers te beantwoorden.

Het vijftal was het er overeens dat het verplaatsen van de kwalificatie, mocht het hard regenen, de beste optie zal zijn. Voornaamste reden dat er zo over een kwalificatie of race in de regen wordt gedacht is dat de Pirelli-banden niet al te best functioneren in de regen.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race