VT127 nov - 12:00
VT227 nov - 16:00
VT328 nov - 12:00
QUALI28 nov - 15:00
RACE29 nov - 15:10

'De Mercedes W11 heeft een bewegende achtervleugel'

'De Mercedes W11 heeft een bewegende achtervleugel'
2020 70th Anniversary Grand Prix, Friday - LAT Images

Mercedes heeft een opvallende achtervleugel, die heen en weer kan bewegen. De Mercedes-coureurs hebben hierdoor een voordeel in de bochten. Maar niet alleen Mercedes gebruikt een bijzondere achtervleugel. Ook Ferrari en Red Bull maken van een afwijkende achtervleugel gebruik. Dat is althans waar de Italiaanse editie van Motorsport melding van maakt.

Mercedes maakt volgens Italiaanse media gebruik van een 'bewegende' achtervleugel. Dat wil zeggen dat de achtervleugel naar links en rechts helt: In een bocht naar rechts helt de vleugel naar rechts en in een bocht naar links helt de vleugel naar links. Dit is heel moeilijk waarneembaar, maar als de beelden goed bekeken worden is het zichtbaar, ook al is de hellingshoek echt minimaal. Ook verandert de stand - en daarmee ook de hoogte en weerstand - van de vleugel op de rechte stukken.

Uit gemaakte en uitgezonden tv-beelden van afgelopen zondag is gebleken dat er beweging zit in de achtervleugel van de Mercedes W11. Terwijl de onboard camera - die naar achteren gericht is - wordt geactiveerd doet de regie dat om te laten zien dat de achterbanden van de Mercedes flinke slijtage sporen laten zien. Maar wat ook zichtbaar wordt is de beweging van de achtervleugel: Die bij het ingaan van een linkerbocht naar links helt. Het hellingsgraad is echt minimaal, maar omdat het een onnatuurlijke stand is - want door luchtdruk en centrifugaalkracht zou het logischer zijn dat de vleugel juist de andere kant op helt.

Naar verluidt onderzoekt de FIA momenteel hoeveel de achtervleugel beweegt en of dit in lijn is met de technische reglementen. De achtervleugel is in zijn totaliteit goedgekeurd door de FIA, en daarbij is ook rekening gehouden met het bewegen van de verschillende componenten, materialen en onderdelen van de achtervleugel. Maar de engineers in Brackley zijn erg goed in het bedenken van vervormingen, die aerodynamische voordelen opleveren.

Ook Ferrari en Red Bull hebben een vergelijkbare achtervleugel, alleen hebben deze teams - zo laat Motorsport.it weten - een eigen variant om hetzelfde te bereiken als Mercedes. Volgens de website zou de achtervleugel van Max Verstappen en Alexander Albon zelfs 30 mm (3 cm) zakken op het rechte stuk. Maar uit de videobeelden blijkt dat dat ook bij Mercedes het geval is.

Als het goed is komt de FIA nog voor het weekend in Spanje begint met een aanscherping/verduidelijking van de technische regelgeving. Maar dan moet wel blijken dat de bewegingen van de achtervleugel niet in lijn zijn met wat de technische reglementen voorschrijven. Wordt vervolgd.

Lees verder onder de afbeelding

Achtervleugel van de Mercedes W11 op Silverstone Circuit - zondag 9 augustus 2020

Bekijk de korte video van de bewegende achtervleugel van de Mercedes W11

Speel de video af met dubbele snelheid, anders is het haast niet te zien. De video herhaalt zich continue. Neem dus alle tijd om goed te kijken wat er exact gebeurt. Vooral de hoogte van de achtervleugel, als de Mercedes de chicane nadert, verandert overduidelijk. TIP! Als je de video hebt geopend op een desktop computer, klik dan met je rechtermuisknop op de video en kies voor tweemaal (2x) de snelheid, dan is het nog beter te zien.

Check hier de videobeelden van de Mercedes W11 op Silverstone.
0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Albon erin of eruit: Wie zit er in 2021 naast Verstappen in een RB16b of RB17?
Volgende F1 Grand Prix
Bahrein
vrijdag 27 november 2020
12:00 - 13:30Eerste vrije training
16:00 - 17:30Tweede vrije training
zaterdag 28 november 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 29 november 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Bahrein
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste F1-nieuws en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Dat Max Verstappen in 2020 geen wereldkampioen wordt is inmiddels wel duidelijk. Maar de Nederlander is de enige die het de Mercedes-coureurs moeilijk kan maken. Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.