De F1 Grand Prix van Australië 2019: De top drie teams (1/3)

Het Formule 1-seizoen 2019 staat op het punt van beginnen. Aanstaande zaterdag weten we welke coureur op pole position staat in Australië en een dag later kennen we ook de winnaar van de race op Albert Park Street Circuit. Kan Max Verstappen, zoals hij zelf hoopt, verrassen met de Red Bull-Honda?

De F1 Grand Prix van Australië 2019: De top drie teams (1/3)
©LAT

Na de wintertests op Barcelona lijkt Ferrari er voorlopig het beste voor te staan. Maar zoals intussen bekend is zijn de wintertests geen betrouwbare afspiegeling van het komende Formule 1-seizoen. Het schetst slechts een indicatief beeld voor de F1-teams en coureurs of hun nieuwe strijdwapen aan de verwachting voldoet.

De rondetijden die tijdens de wintertests zijn gereden zijn slechts een indicatie voor de teams. Er kan voor een groot deel niet bepaald worden welk team er werkelijk het beste voor staat. Daarvoor zijn er te veel bepalende factoren, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid brandstof, banden, de baan en de weersomstandigheden, die de snelste rondetijden kunnen beïnvloeden.

De eerste Formule 1-race van 2019 wordt verreden op Albert Park Street Circuit. Het circuit in Melbourne, Australië is een heel andere baan als het circuit waarop de wintertests zijn gereden. Naast het hobbelige karakter van Albert Park zijn ook de weersomstandigheden compleet anders. Er is kans op regen en het is een zekerheid dat de temperaturen hoger liggen.

Ferrari liet tijdens de wintertests veel potentieel zien. Mercedes lijkt er iets minder goed voor te staan, maar schijn kan bedriegen. Vorig jaar leek Ferrari ook op weg te zijn naar de wereldtitel, maar Mercedes herpakte zich en ging er voor de vijfde keer op rij met de titel vandoor.

Naast de hoge verwachtingen van de Ferrari SF90 zullen velen ook uitkijken naar de prestaties van Charles Leclerc. Gaat de jonge Monegask het vuur aan de schenen leggen van zijn ervaren teamgenoot Sebastian Vettel? En ook of de twee werkelijk de strijd met elkaar mogen aanbinden, zoals Mattia Binotto twee weken geleden aangaf, is nog even afwachten. Vettel blijft voorlopig nog even de 'numero uno' van de Italiaanse formatie.

Nieuw bij Ferrari: Nieuwe teambaas (Mattia Binotto vervangt Maurizio Arrivabene), Nieuwe coureur (Charles Leclerc vervangt Kimi Räikkönen)

Mercedes-teambaas Toto Wolff verschuilt zich maar wat graag in de underdog-positie. De wolf in schaapskleren verklaarde vorige week dat Mercedes diep zal moeten gaan. "We zullen heel erg diep moeten gaan en alles uit de kast trekken om alles te optimaliseren, we staan voor een heel grote uitdaging", aldus Wolff tegenover Auto Hebdo over het komende seizoen.

Tijdens de wintertests is gebleken dat de Mercedes W10, net als de W09, niet vriendelijk omgaat met de banden van Pirelli. Of dat een dingetje gaat worden of dat de Duitse formatie dat onder controle krijgt zal gaande het seizoen blijken.

Nieuw bij Mercedes: Geen opvallende nieuwe zaken bij de regerend wereldkampioenen.

Voor Red Bull Racing wordt de Grand Prix van Australië een zeer spannende seizoensopener. De Oostenrijkse renstal heeft Honda als nieuwe motorpartner in de arm genomen en verwacht dit jaar vijf keer een race op eigen kracht te winnen. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko was de switch van Renault naar Honda "de beste beslissing" die het team in tijden heeft genomen.

De Honda-motor heeft zich tijdens de wintertests erg goed gedragen. Zowel bij Red Bull Racing als bij het satellietteam Toro Rosso presteerde de Japanse krachtbron erg goed in vermogen en betrouwbaarheid. Of dat zo blijft? Dat gaan we komend weekend zien in de Grand Prix van Australië.

Nieuw bij Red Bull Racing: Nieuwe motorpartner (Honda vervangt Renault), nieuwe coureur (Pierre Gasly vervangt Daniel Ricciardo)

De seizoensouverture in Australië wordt hopelijk een spannende. En laten we hopen dat het hele Formule 1 seizoen spannend wordt. Zo spannend dat we het er nog jarenlang over hebben. Het lijkt er op dat alle ingrediënten voor een spannend seizoen aanwezig zijn.Formule 1 podcast GP Hongarije - Max start vanaf pole, een mooi gevecht met Lewis

Iedereen moet op het puntje van zijn stoel hebben gezeten tijdens de GP van Hongarije. Wat een race!
Klik, beluister en GENIET