VT1uitslag
VT2uitslag
VT315 aug - 12:00
QUALI15 aug - 15:00
RACE16 aug - 15:10

De Dutch GP 2020: Het steekspel tussen Zandvoort en Assen

De Dutch GP 2020: Het steekspel tussen Zandvoort en Assen
© Ries Boogert/MotorsportZ

Er wordt een politiek- en mediaal spelletje gespeeld tussen Zandvoort en Assen. Een Formule 1 Grand Prix van Nederland in 2020 lijkt verder weg dan ooit. Het onderling gesteggel tussen Zandvoort en Assen lijkt Nederland een Formule 1 race te gaan kosten.

Al maanden lang wordt er gesoebat over een mogelijke Formule 1 Grand Prix van Nederland, in Zandvoort of in Assen. Beide partijen zijn er van overtuigd dat zij de beste papieren in handen hebben. Zandvoort beroept zich op geschiedenis in de sport en Assen zou de financiën helemaal op orde hebben en zou onder andere meer fans beter kunnen faciliteren.

'Vertrouwelijke' brief gaat viraal

Het was relatief rustig in december en januari. Maar bij RTL nieuws duikt een 'vertrouwelijk' schrijven op van de Formule 1 aan Circuit Zandvoort. Daarin wordt gesteld, zo meldt RTL, dat als Zandvoort voor 31 maart niet met de noodzakelijk miljoenen over de burg komt er wordt gekeken naar locaties buiten Nederland. Maar feitelijk staat dat niet in de 'vertrouwelijke' brief, die overigens gedateerd is op 18 december 2018.

In de brief aan Circuit Zandvoort wordt feitelijk gesproken over 'andere steden, landen en regio's buiten Nederland'. Met andere woorden: Assen is dus nog helemaal in de race om in aanmerking te komen voor het huisvesten van de Formule 1 Grand Prix van Nederland 2020.

Daarvan is ook Assen promotor Jos Vaessen overtuigd. Op de vraag of de Formule 1, mocht Zandvoort het niet worden, buiten Nederland verder gaat kijken, reageert hij: "Nee, nee. Dat staat er helemaal niet."

"Een mooi juridisch zinnetje. Maar andere steden en regio's, daarmee kunnen ook Assen en Drenthe worden bedoeld. Wij hebben de indruk dat deze brief louter en alleen in handen is gegeven van Zandvoort als pressiemiddel richting geldschieters. Het is een politiek spel", aldus Vaessen tegenover het Dagblad van het Noorden.

Jan Lammers: 'aannames en misvattingen'

"Het hele proces hangt van aannames en misvattingen aan elkaar", verzucht Lammers, die positief blijft. "Er leven heel veel onwaarheden. Verwarrend, want dat helpt de Dutch GP bepaald niet. Maar goed, het is blijkbaar de arena waarin we dit moeten spelen."

Ook met deze woorden lijkt het een strijd te worden tussen Zandvoort en Assen. De twee locaties staan lijnrecht tegenover elkaar. Zandvoort heeft nu, volgens het schrijven van de FOM (Formula One Management), tot 31 maart de tijd hebben gekregen om de noodzakelijk miljoenen euro's (+/- 40 miljoen) te presenteren.

Wanneer deze deadline niet gehaald wordt zoekt het FOM elders een alternatieve locatie. Dan zullen ze automatisch uitkomen bij het TT Circuit van Assen, zo verwacht men in Drenthe. "Dat proberen de promotors daar ons te doen geloven, ja. Maar Assen is al enige tijd helemaal geen optie meer", meent Lammers echter stellig.

"Een GP van Nederland komt in Zandvoort, of helemaal niet. Dan gaan ze naar Amerika of Azië", aldus de voormalig Formule 1-coureur uit Zandvoort tegenover DvhN.

De zoveelste 'storm in een glas water'

Tot er een enorme zak geld op tafel komt, is er in deze saga volgens Vaessen weinig meer te melden dan de zoveelste 'storm in een glas water'. "Het enige goede aan dit verhaal is dat iedereen Formule 1 blijkbaar heel belangrijk vindt. Dat zegt toch wel wat. Intussen gaan wij op volle kracht door met waar we mee bezig zijn. In oktober zal ons circuit worden aangepast voor Formule 1, zodat we er in 2020 hoe dan ook klaar voor zijn."

Los van de Formule 1-strijd tussen Zandvoort en Assen speelt er natuurlijk altijd een stukje gezond concurrentie tussen de beide circuits. Mocht Zandvoort voor 31 maart niet met de benodigde centen op de proppen komen dan mist het legendarische circuit een belangrijk internationaal evenement op de racekalender. En dat is iets waaraan het het TT Circuit in Assen ook in 2019 niet ontbreekt. De MotoGP rijdt al sinds jaar en dag op het Drentse asfalt en daar komt dit jaar nog eens de DTM-race bij. Een evenement wat de afgelopen jaren op Zandvoort werd gehouden.

Wordt van uiteraard vervolgd.[Bron: DvhN.nl | Foto: Max Verstappen in actie tijdens Gamma Racing Day 2015 op het TT Circuit in Assen - Bron: Ries Boogert]

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Spanje
vrijdag 14 augustus 2020
11:00 - 12:30Eerste vrije training
15:00 - 16:30Tweede vrije training
zaterdag 15 augustus 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 16 augustus 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Spanje
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.