De Dutch GP 2020: Het steekspel tussen Zandvoort en Assen

De Dutch GP 2020: Het steekspel tussen Zandvoort en Assen
©Ries Boogert
7 feb 2019 - 16:04
Ries Boogert
DELEN

Er wordt een politiek- en mediaal spelletje gespeeld tussen Zandvoort en Assen. Een Formule 1 Grand Prix van Nederland in 2020 lijkt verder weg dan ooit. Het onderling gesteggel tussen Zandvoort en Assen lijkt Nederland een Formule 1 race te gaan kosten.

Al maanden lang wordt er gesoebat over een mogelijke Formule 1 Grand Prix van Nederland, in Zandvoort of in Assen. Beide partijen zijn er van overtuigd dat zij de beste papieren in handen hebben. Zandvoort beroept zich op geschiedenis in de sport en Assen zou de financiën helemaal op orde hebben en zou onder andere meer fans beter kunnen faciliteren.

'Vertrouwelijke' brief gaat viraal

Het was relatief rustig in december en januari. Maar bij RTL nieuws duikt een 'vertrouwelijk' schrijven op van de Formule 1 aan Circuit Zandvoort. Daarin wordt gesteld, zo meldt RTL, dat als Zandvoort voor 31 maart niet met de noodzakelijk miljoenen over de burg komt er wordt gekeken naar locaties buiten Nederland. Maar feitelijk staat dat niet in de 'vertrouwelijke' brief, die overigens gedateerd is op 18 december 2018.

In de brief aan Circuit Zandvoort wordt feitelijk gesproken over 'andere steden, landen en regio's buiten Nederland'. Met andere woorden: Assen is dus nog helemaal in de race om in aanmerking te komen voor het huisvesten van de Formule 1 Grand Prix van Nederland 2020.

Daarvan is ook Assen promotor Jos Vaessen overtuigd. Op de vraag of de Formule 1, mocht Zandvoort het niet worden, buiten Nederland verder gaat kijken, reageert hij: "Nee, nee. Dat staat er helemaal niet."

"Een mooi juridisch zinnetje. Maar andere steden en regio's, daarmee kunnen ook Assen en Drenthe worden bedoeld. Wij hebben de indruk dat deze brief louter en alleen in handen is gegeven van Zandvoort als pressiemiddel richting geldschieters. Het is een politiek spel", aldus Vaessen tegenover het Dagblad van het Noorden.

Jan Lammers: 'aannames en misvattingen'

"Het hele proces hangt van aannames en misvattingen aan elkaar", verzucht Lammers, die positief blijft. "Er leven heel veel onwaarheden. Verwarrend, want dat helpt de Dutch GP bepaald niet. Maar goed, het is blijkbaar de arena waarin we dit moeten spelen."

Ook met deze woorden lijkt het een strijd te worden tussen Zandvoort en Assen. De twee locaties staan lijnrecht tegenover elkaar. Zandvoort heeft nu, volgens het schrijven van de FOM (Formula One Management), tot 31 maart de tijd hebben gekregen om de noodzakelijk miljoenen euro's (+/- 40 miljoen) te presenteren.

Wanneer deze deadline niet gehaald wordt zoekt het FOM elders een alternatieve locatie. Dan zullen ze automatisch uitkomen bij het TT Circuit van Assen, zo verwacht men in Drenthe. "Dat proberen de promotors daar ons te doen geloven, ja. Maar Assen is al enige tijd helemaal geen optie meer", meent Lammers echter stellig.

"Een GP van Nederland komt in Zandvoort, of helemaal niet. Dan gaan ze naar Amerika of Azië", aldus de voormalig Formule 1-coureur uit Zandvoort tegenover DvhN.

De zoveelste 'storm in een glas water'

Tot er een enorme zak geld op tafel komt, is er in deze saga volgens Vaessen weinig meer te melden dan de zoveelste 'storm in een glas water'. "Het enige goede aan dit verhaal is dat iedereen Formule 1 blijkbaar heel belangrijk vindt. Dat zegt toch wel wat. Intussen gaan wij op volle kracht door met waar we mee bezig zijn. In oktober zal ons circuit worden aangepast voor Formule 1, zodat we er in 2020 hoe dan ook klaar voor zijn."

Los van de Formule 1-strijd tussen Zandvoort en Assen speelt er natuurlijk altijd een stukje gezond concurrentie tussen de beide circuits. Mocht Zandvoort voor 31 maart niet met de benodigde centen op de proppen komen dan mist het legendarische circuit een belangrijk internationaal evenement op de racekalender. En dat is iets waaraan het het TT Circuit in Assen ook in 2019 niet ontbreekt. De MotoGP rijdt al sinds jaar en dag op het Drentse asfalt en daar komt dit jaar nog eens de DTM-race bij. Een evenement wat de afgelopen jaren op Zandvoort werd gehouden.

Wordt van uiteraard vervolgd.

[Bron: DvhN.nl | Foto: Max Verstappen in actie tijdens Gamma Racing Day 2015 op het TT Circuit in Assen - Bron: Ries Boogert]

DELEN
Meer nieuws
GP van Azerbeidzjan over
dgn uur min sec
F1 GP Azerbeidzjan
vrijdag 26 april 2019
1e Vrije Training11:00 - 12:30
2e Vrije Training15:00 - 16:30
zaterdag 27 april 2019
3e Vrije Training12:00 - 13:00
Kwalificatie 15:00 - 16:00
zondag 28 april 2019
Race 14:10 - 16:10
Bakoe / F1-weer
Baku City Circuit / 6,001 km
Race: 51 ronden / 306,051 km
F1 kalender 2019 downloaden
MEEST GELEZEN
22 apr. 18:39 - F1
Horner: "Verschil tussen Max en Mercedes-rijders is niet al te groot"
22 apr. 16:47 - F1
Red Bull-teambaas schaart zich wederom achter Pierre Gasly
22 apr. 17:50 - F1
Daniel Ricciardo zegt dat hij het racen nog niet verleerd is
23 apr. 06:04 - FE
Porsche test nieuwe FE-bolide op het Spaanse Circuit Calafat
23 apr. 04:43 - F1
Ondanks nieuwe achtervleugel nog steeds problemen voor Haas F1