Concurrentie trekt Spec 3-motor van Ferrari in twijfel

De recente superioriteit van Ferrari in Spa en in Monza heeft de argwaan gewekt bij de concurrentie ten opzichte van de motor. Ze vragen zich af waar de 55 extra pk's vandaan komen en of het extra vermogen wel legaal is verkregen.

Concurrentie trekt Spec 3-motor van Ferrari in twijfel
© Pirelli F1 Media

Mercedes, Renault en Honda hebben het gevoel dat Ferrari met hun motor voor hen ligt en ze vragen zich af hoe de Italiaanse autofabrikant in zo'n korte tijd zo'n grote stap voorwaarts heeft gemaakt. Er is sprake van een verbetering van 40 kilowatt, oftewel 55 pk, een verbetering waar de concurrentie niet onverschillig over doet.

"Op dit moment zijn Renault, Honda en wij bijna op gelijk niveau. Alleen Ferrari valt op en op een serieuze manier", laat Toto Wolff weten tegenover Auto Motor und Sport.

In de paddock gaan drie theorieën rond die de enorme sprong van Ferrari kunnen verklaren. Ten eerste wordt er gesproken over de accu die meer kilowatt vrijgeeft dan is toegestaan. Een andere verklaring kan zijn dat de motor extra brandstof opslaat, die de sensoren niet kunnen detecteren, en die op belangrijke momenten wordt gebruikt. De derde verklaring kan zijn dat het extra vermogen wordt verkregen door het verbranden van olie.

Met deze drie mogelijkheden is Red Bull naar de FIA gestapt om de legaliteit van de nieuwe Spec 3-motor van Ferrari te toetsen. "We hebben de FIA meerdere vragen gesteld, maar hebben tot nu toe geen antwoorden gekregen", aldus Christian Horner.

De rivaliserende teams van Ferrari willen de waarheid boven tafel krijgen. Een niet genoemd teamlid zei: "Ze moeten iets heel knaps gedaan hebben. Als het allemaal legaal, kunnen we alleen maar onze pet afnemen."Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister