Column: Veel wijst erop dat Mercedes AMG F1 stopt na 2020

Column: Veel wijst erop dat Mercedes AMG F1 stopt na 2020
© Mercedes F1

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton wordt al een tijdje in verband gebracht met het Italiaanse Ferrari als het gaat om 2021. Stalgenoot Valtteri Bottas heeft zelf ook aangegeven dat er andere opties zijn voor na 2020.

Teambaas Toto Wolff heeft bevestigd dat het management van Mercedes nog niet weet of de Duitse fabrikant ook na dit seizoen in de koningsklasse actief blijft. Het aanblijven van Verstappen bij Red Bull lijkt ook een teken aan de wand te zijn.

Mercedes keerde in 2010 terug in de Formule 1 als volwaardig fabrieksteam. Nadat zij al jaren andere teams van motoren hadden voorzien, wilde ze ook zelf als constructeur weer meedingen voor de prijzen. In 2014 won de renstal voor het eerst sinds hun terugkeer de titel bij de coureurs en de constructeurs. De jaren die volgden, vielen allemaal in de schoot van "de Zilverpijlen". Dieter Zetsche was tot halverwege mei afgelopen jaar de CEO van Daimler AG. Zetsche was zelf groot fan van de Formule 1, maar zijn opvolger neigt meer naar de Formule E. Het elektrische broertje van de Formule 1 wint steeds meer aan populariteit onder de autofabrikanten. Dit seizoen doet ook Mercedes voor het eerst mee aan het kampioenschap.

Ola Källenius heeft het roer van Zetsche overgenomen en intussen is bekend geworden dat Mercedes geen nieuwe verbrandingsmotoren gaat ontwikkelen voor straatauto's. De Formule 1 maakt sinds 2014 gebruik van hybride-motoren. Mercedes bleek de beste fabrikant te zijn die deze motoren wist te ontwikkelen. Jaren van dominantie volgden waarna er nu vrijwel niks meer te winnen valt, toch?

Lewis Hamilton won vorig jaar voor de 6de keer de wereldtitel en hoeft er nu nog maar eentje te winnen om het record van Michael Schumacher te evenaren. Hamilton wordt zelf al een tijdje genoemd als de mogelijke opvolger van Sebastian Vettel bij Ferrari. De Italianen bevestigden het nieuws dat Hamilton met Ferrari-president John Elkann om de tafel heeft gezeten. Je zou je afvragen waarom Mercedes niet als de wiedeweerga probeert om hun stercoureur voor nog enkele jaar vast te leggen. Red Bull heeft dat wel gedaan met Verstappen want zijn huidige contract loopt eind 2020 af, maar op dinsdag 7 januari 2020 werd bekend dat de Nederlander heeft bijgetekend tot en met 2023.

Dr. Helmut Marko die als rechterhand dient van eigenaar Dietrich Mateschitz, liet weten dat Verstappen bij Mercedes werd gezien als opvolger van Lewis Hamilton. Hier gaat echter, een streep doorheen want Verstappen is inmiddels van de rijdersmarkt. Mogelijk heeft Mercedes Verstappen op de hoogte gebracht van diens zeer reële kans op vertrek uit de koningsklasse. Dit heeft er misschien wel voor gezorgd dat Verstappen snel heeft bijgetekend bij zijn huidige team.

Tevens is het opvallend te noemen dat Mercedes Esteban Ocon heeft laten gaan naar Renault. Ocon maakte jarenlang deel uit van het juniorenprogramma. Daarnaast heeft ook de huidige teamgenoot van Hamilton Valtteri Bottas slechts een eenjarig contract aangeboden gekregen in augustus 2019. Door al deze feiten kun je concluderen dat er nog niet bepaald aan de langer termijn wordt gedacht.

Het argument van Toto Wolff, om Ocon te laten gaan, was dat het "niet goed voor hem" zou zijn om tegen een teamgenoot als Lewis Hamilton te moeten rijden. "Lewis [Hamilton] is op het hoogtepunt van zijn carrière en het zou voor hem [Esteban Ocon, red.] - na een jaar afwezig te zijn geweest - zou het niet goed zijn", aldus Wolff tegen Speed Week.

Iets wat Mercedes momenteel tegenhoudt om duidelijkheid te verschaffen over hun toekomst in de sport is het Concorde Verdrag. Teams moeten dit jaar tekenen bij de eigenaren van de sport: Liberty Media. Dit verdrag verbindt een bepaald team met de Formule 1 voor een aantal jaar. Ook al heeft F1-CEO Chase Carey laten weten dat er geen deadline is ingesteld, toch is het wel wenselijk als alle teams hun handtekening zetten onder het bindende document.

Wordt vervolgd.

Door: Julian Verheul

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.