Column: Niet vreemd dat Red Bull Albon in de RB15 zet

Column: Niet vreemd dat Red Bull Albon in de RB15 zet
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het Formule 1-team van Red Bull Racing heeft bekendgemaakt dat Pierre Gasly per direct wordt vervangen door Alexander Albon. Velen vinden het besluit van de Oostenrijkse renstal onbegrijpelijk, maar is het echt zo vreemd dat het team tot dit besluit komt?

Pierre Gasly kreeg in 2019 de kans om zich te bewijzen als teamgenoot van Max Verstappen. De 23-jarige Fransman sprong een gat in de lucht toen hij het nieuws hoorde dat hij voor Red Bull Racing uit mocht komen. Maar na twaalf races in 2019 spat de droom uiteen. Op maandag 12 augustus maakte Red Bull bekend dat Gasly vanaf het GP-weekend in België wordt vervangen door Toro Rosso-coureur en rookie Alexander Albon.

Na de beslissing van Red Bull is de meest gestelde vraag: "Is Alexander Albon wel klaar voor het 'grote Red Bull Racing?'" Naar mijn mening wel, ten minste net zo klaar als Pierre Gasly was aan het begin van 2019. De teamleiding van Red Bull staat erom bekend dat ze niet schromen om drastische maatregelen te treffen om hun doel te bereiken. Net zoals de rijderswissel in mei 2016, waar Max Verstappen Red Bull-familielid Daniil Kvyat verving voor de Spaanse Grand Prix, een race die Max Verstappen won.

De reeks van slechte resultaten en het ruimschoots achterblijven van Pierre Gasly was een van de redenen om hem te vervangen door Alexander Albon. Vergis je niet! Alexander Albon is niet een Pierre Gasly, die overigens op de baan niet zijn mannetje kon staan. Alleen in de race op Silverstone kon de Fransman kortstondig overtuigen, door in de race Sebastian Vettel voorbij te steken, maar daar bleef het dan ook bij.

Alexander Albon is uit ander racehout gesneden. De Britse-Thai werd al ver voordat Pierre Gasly opgemerkt werd door Red Bull opgenomen in het Red Bull-gilde. In Albon's kartperiode wist hij de Red Bull-leiding al te overtuigen van zijn kunnen en talent en dat was nog ruim voordat Max Verstappen werd opgemerkt. Verstappen en Albon reden al met en tegen elkaar in hun kartperiode.

Red Bull Racing heeft niets te verliezen met deze rijderswissel. Erg veel slechter kan het niet gaan met een teamgenoot van Max Verstappen. Gasly sprokkelde in twaalf race 63 punten bij elkaar, wat in schril contrast staat met de 181 punten die teamgenoot Max Verstappen scoorde.

Nu is daar de zomerstop en ondanks dat Red Bull blijk gaf van het vertrouwen in Pierre Gasly werd hij alsnog vervangen door rookie Alexander Albon. Albon komt in een gespreid bedje, ook al is de druk binnen Red Bull Racing velen malen hoger dan bij Toro Rosso. Pierre Gasly presteerde dermate slecht dat iedere resultaat van Albon alleen maar als winst gezien worden.

Alexander Albon is een Thai, die in Londen geboren is, en daarmee scharen zich ongeveer 68 miljoen Thaise landgenoten achter Albon. Thailand, het land waar Red Bull ooit tot leven is gebracht, huisvest miljoenen racefans die allemaal het besluit van Red Bull toejuichen. "YES! Make us proud", waren de reacties - zelfs uit de Filipijnen - op Twitter toen Albon werd aangekondigd als nieuwe teamgenoot van Max Verstappen.

Red Bull kon niet anders dan Albon naar voren te schuiven. Niet alleen de uitblijvende resultaten van Gasly speelde hierin een rol. Ook het feit dat Albon een Brit is van Thaise afkomst speelt een grote rol mee. Het gaat, of we het nou leuk vinden of niet, ook om de munten en sponsors. En laten die munten nou voor een bepalend deel uit Thailand afkomstig zijn.

Het is dus absoluut niet ondenkbaar dat er een Appje vanuit Thailand verstuurd is naar de Red Bull-teamleiding. Alexander Albon is ontzettend blij met deze kans en ik denk dat we hem de kans moeten gunnen. Alleen maar negatief zijn zal hem absoluut niet helpen en laten we eerlijk zijn. We gunnen Max Verstappen toch een waardige teamgenoot, die hem af en toe het vuur aan de schenen kan leggen?

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Volgende F1 Grand Prix
Groot-Brittannië (2)
vrijdag 07 augustus 2020
12:00 - 13:30Eerste vrije training
16:00 - 17:30Tweede vrije training
zaterdag 08 augustus 2020
12:00 - 13:00Derde vrije training
15:00 - 16:00Kwalificatie
zondag 09 augustus 2020
15:10 - 17:10Race
Meer GP Groot-Brittannië (2)
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.