Column: Max Verstappen heeft de best denkbare teamgenoot

Column: Max Verstappen heeft de best denkbare teamgenoot
© Pirelli

Max Verstappen gaat in 2020 een serieuze gooi doen naar het hoogst haalbare in Formule 1: de wereldtitel. Zijn teamgenoot Alexander Albon zou wel eens een belangrijke rol daarin kunnen spelen.

Sommige experts denken en verwachten dat Albon zijn teamgenoot niet kan helpen met het behalen van die felbegeerde wereldtitel. Maar het is - gezien de situatie bij de andere topteams Mercedes en Ferrari - niet ondenkbaar dat Max, in Alexander toch wel de best denkbare teamgenoot heeft in zijn strijd voor de wereldtitel.

Waarom wel? De Thaise Brit begint in 2020 aan zijn eerste volle seizoen voor Red Bull Racing. En hij weet diep in zijn hart dat hij dit seizoen de Nederlander niet gaat verslaan. Daarnaast weet Albon ook dat hij zijn teamgenoot niet in de weg moet rijden. Red Bull Racing heeft namelijk al haar pijlen op Verstappen gericht en het 'in de wegrijden' van zijn teamgenoot wordt niet op prijs gesteld door energiedrankjes fabrikant. Voeg daaraan toe dat Albon veel heeft geleerd en niet slecht presteerde in 2019. Sterker nog, hij deed het erg goed voor een rookie. In elk geval in de ogen van Dr. Helmut Marko.

Kort door de bocht

Albon zal in 2020 beter willen presteren, maar niet ten koste van zijn teamgenoot en zijn positie bij Red Bull Racing.

Voor Mercedes en Ferrari is de situatie binnen het team anders. Mercedes maakt ook in 2020 gebruik van de diensten van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. De twee kunnen redelijk met elkaar door één deur, buiten de auto. Want op de baan weet Bottas regelmatig zijn teamgenoot te treffen en de Fin was ook in 2019 niet van plan om zijn positie aan de zesvoudig wereldkampioen op te geven. Ook al won Lewis in 2019 zijn zesde wereldtitel, toch belemmert het de Brit, dat hij een teamgenoot heeft die hem het vuur aan de schenen kan leggen. Maar aan de andere kant wordt Hamilton ook getriggerd om nog sneller te gaan, omdat hij een snelle teamgenoot heeft. Maar daarnaast is Bottas in 2019 enorm gegroeid. In 2018 moest de Fin het doen met 247 punten, die hem slechts een vijfde plek in het kampioenschap opleverde. In 2019 klom Bottas op naar de tweede plek en waar hij in 2018 nog 161 punten van zijn teamgenoot was verwijderd, was het verschil in 2019 nog maar 87 punten en eiste de Finse coureur uit Nastola de tweede plek in het kampioenschap op. Hoe de houding van Valtteri Bottas in 2020 zal zijn? Gaat hij voor zijn eigen succes of rijdt hij weer in dienst van zijn Britse teamgenoot? Wie zal het zeggen, maar het is duidelijk dat Bottas een teamgenoot is waar Hamilton rekening zal moeten houden.

Bij Ferrari is de situatie een klein beetje anders. Het is in 2019 gebleken dat Charles Leclerc zijn teamgenoot en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel enorm verraste, wat snelheid en rivaliteit betreft. De strijd tussen de twee Ferrari-coureurs was hevig en dat mondde regelmatig uit tot spektakel op de baan, zoals bijvoorbeeld in Brazilië, waar beiden hun wonden moesten likken na een uitvalbeurt. Na het seizoen legden de twee het - voor de media en publiek - met elkaar bij, maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Daarom kunnen we ook in 2020 rekeninghouden met een felle strijd tussen de twee kemphanen van het Italiaanse F1-team uit Maranello. En dat helpt geen van beiden in het behalen van een eventuele wereldtitel. Leclerc heeft zichzelf voor 2020 al tot doel gesteld om de wereldtitel te winnen, zo blijkt uit een gesprek met Autosport. Seb Vettel is niet van plan om de kaas van zijn brood te laten eten door zijn veel jongere teamgenoot en zal het de Monegask lastig maken. Net als bij Mercedes is de rivaliteit tussen de teamgenoten groot en dat zal hen individueel niet helpen om de wereldtitel veilig te stellen.

Van rivaliteit tussen teamgenoten is bij Red Bull Racing geen sprake. De pikorde is duidelijk: Max Verstappen is teamleider en de nummer één en Alex Albon volgt gewillig. Verstappen heeft wat dat betreft in 2020 de best denkbare teamgenoot. Voor Red Bull Racing wordt het winnen van de wereldtitel voor constructeurs lastiger, omdat Albon - gezien zijn snelheid in 2019 - geen weerstand kan bieden aan Lewis Hamilton, Valtteri Bottas en de Ferrari-coureurs. Maar aan de andere kant kan dat in 2020 helemaal anders zijn.

Als Red Bull-Honda hun zaakjes echt goed voor elkaar hebben en vanaf de eerste Grand Prix in Australië meedoen om de overwinningen en dat ook blijven doen, dan is alles mogelijk. Eén ding staat vast: het wordt een spannende aanloop naar de eerste Grand Prix van 2020. En laten we hopen dat het hele seizoen super spannend wordt en dat de strijd om de wereldtitel dit jaar niet in de Verenigde Staten of Mexico eindigt, maar pas in Abu Dhabi beslecht wordt.

[Met medewerking van Kris Souverijn]

Tijdschema F1-wintertests 2020

Door: Ries Boogert

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.