Column: Het is jammer dat betrouwbaar Honda een andere koers gaat varen

Max Verstappen scoorde gisteren (zaterdag) zijn derde Formule 1-pole ooit. Dit tot grote vreugde van hemzelf en het Red Bull-team. Maar ook bij Honda Racing F1 was men meer dan tevreden. De poleposition, op de valreep van 2020, kon niet op een beter moment komen.

Column: Het is jammer dat betrouwbaar Honda een andere koers gaat varen
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het is haast niet te bevatten dat Honda Racing F1 aan het eind van 2021 gaat stoppen met de Formule 1. Het nieuws kwam enkele maanden geleden naar buiten dat de Japanse autofabrikant, die in verband met het oog onder andere op de toekomst en de groene doelen die het zichzelf stelt, F1 links laat liggen. Aan de prestaties kan het in ieder geval niet liggen. Want in 2020 is de Honda-motor de betrouwbaarste motor van allemaal gebleken.

Honda-motor het betrouwbaarst in 2020

Het valt misschien niet eens op. Maar de krachtbronnen van Mercedes, Ferrari en Renault lieten het in 2020 enkele keren afweten, qua verbrandingsmotor en/of componenten. Maar de Honda-motor bleef maar overuren draaien, zonder ook maar een krimp te geven. Ook het vermogen van Japanse krachtbron is ronduit goed te noemen. Volgens ingewijden komt de motor nog wat vermogen te kort op de concurrentie, maar daar wordt Sakura, Japan ook aan gewerkt. Het kan dus nog beter en dat stemt de gemiddelde Red Bull-fan positief voor 2021.

Artikel gaat onder de foto verder

Photo credit: © Getty Images/Red Bull Contentpool | Max Verstappen scoort op Yas Marina Circuit zijn derde F1-pole | GP van Abu Dhabi 2020

Maar de beslissing van Honda om uit de Formule 1 te stappen blijft staan, jammer genoeg. Maar het zal Honda positief stemmen dat Max Verstappen zaterdag een pole scoorde, dit in het laatste GP-weekend van een bewogen F1-seizoen 2020. Het zal de neuzen van Red Bull en Honda ook gemakkelijker dezelfde kant op krijgen. Er wordt nog altijd onderhandeld over het 'hoe en wat' na 2021 voor Red Bull en AlphaTauri.

Maar er moet nog wel het een en ander met Renault, en mogelijk ook Ferrari, worden gladgestreken. De voorstellen van Red Bull vallen niet overal in goede aarde, maar zelfs het eerder tegenwerkende Ferrari lijkt het eens te zijn met de voorstellen van de Red Bull-formaties. Nu alleen nog Renault over de streep trekken en dan moet de sport en de FIA het nog eens worden met de voorstellen.

Het vertrek van Honda uit de Formule 1 heeft meer nadelen dan voordelen, voor de sport en Red Bull dan. Want als Honda de honderden miljarden, die het in de afgelopen heeft geïnvesteerd in ontwikkeling en marketing, terug wil verdienen was het beter geweest om actief te blijven in de Formule 1. Maar de kans dat Honda terugkomt op hun eerder genomen beslissing is nihil, zo niet uitgesloten.

Het is jammer dat Honda een andere koers gaat varen.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1AlphaTauriF1 GP Abu DhabiF1 GP Abu Dhabi 2020F1 nieuws 2020F1 nieuws 2021Formule 1 2020Formule 1 2021Honda Racing F1Max VerstappenOpinieRed Bull F1Toyoharu Tanabe
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.