Column: Formule 1-seizoen 2020 kan erg spannend te worden

Column: Formule 1-seizoen 2020 kan erg spannend te worden
© Getty Images/Red Bull Contentpool

We gaan in 2020 mogelijk een zeer spannend Formule 1-seizoen tegemoet. Ook al weet niemand nog hoe de zaken er voor staan, als het seizoen begint op de manier waarop het in 2019 afliep, wordt het spannend, spannender dan wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt.

Vooropgesteld is het Mercedes AMG F1 geweest die sinds de invoering van de hybride V6-turbo's de dienst uitmaakt in de wereld die Formule 1 heet. De Duitse formatie is onverslaanbaar geweest, maar sinds 2019 lijken er haarscheurtjes te komen in de superioriteit van het team uit het Duitse Stuttgart. Moet Mercedes dan eindelijk een keer buigen voor de concurrentie? Laten we het hopen dat het niet vanzelfsprekend wordt dat Mercedes er continu met de grote prijzen vandoor gaat.

Voorlopig weten we nog niet hoe de vlag er bij hangt, maar de verwachtingen voor het GP-seizoen 2020 zijn hooggespannen. Want het leek er in 2019 eindelijk op dat Lewis Hamilton er flink aan moest trekken om het kampioenschap naar zich toe te trekken. De Brit won de Grand Prix van Hongarije, nadat hij Max Verstappen - die vanaf pole position de race begon - flink onder druk moest zetten. Na de race gaf de Mercedes-coureur toe flink moe te zijn, iets wat hij de afgelopen jaren niet meer mee had gemaakt.

Ook al ziet Lewis Hamilton er nog uit als een jonge man, hij wordt over enkele dagen - op dinsdag 7 januari - 35 jaar. Dat klinkt niet oud, maar vergeleken zijn concurrenten is de zesvoudig wereldkampioen niet de jongste meer. Naar verwachting krijgt Hamilton het in 2020 moeilijker dan dat hij het in de afgelopen jaren heeft gehad en zijn grootste concurrenten zijn Charles Leclerc en Max Verstappen, en het duo is 22 jaar en dat is toch wel een groot verschil. Als Red Bull-Honda en Ferrari hun technische zaakjes - beter dan vorig jaar - op orde krijgen, krijgt Mercedes - en met name Lewis Hamilton - het lastig en het kampioenschap niet op een presenteerblaadje aangeboden.

Valtteri Bottas is ook een partij waar Lewis Hamilton rekening moet houden, vooral in 2020. De Fin gaat er alles aan doen om zijn teamgenoot voor te blijven, ook al moet hij contractueel zijn meerdere erkennen in Hamilton. De kans dat Bottas er in 2020 met de wereldtitel vandoor gaat is niet verwaarloosbaar. De Fin gaat alles op alles zetten om de wereldtitel weer eens naar Finland te brengen. Na zijn scheiding van zijn echtgenote zal hij er meer dan ooit op gebrand zijn om de hoofdprijs binnen te slepen en misschien de teamorders een beetje aan zijn laars te lappen, hij weet immers dat de nieuwe generatie topcoureurs staat te trappelen om zijn plaatjes over te nemen. Lando Norris - die in 2020 nog voor McLaren rijdt, maar daarna een vrij man is - maakt grote kans om in 2021 plaats te nemen in een van de Mercedes-bolides. Bottas zal 2020 zien als zijn laatste kans om wereldkampioen te worden.

Daarnaast mogen we Sebastian Vettel ook niet uitvlakken. Ook al presteerde hij 2019 ver onder zijn kunnen, Sebastian Vettel is en blijft een coureur waar rekening mee gehouden moet worden. Vettel is niet zomaar viermaal wereldkampioen geworden en ook hij is in staat om het zijn leeftijdsgenoot (Lewis Hamilton) - hij wordt op 3 juli 33 jaar - lastig te maken. Laten we hopen voor de sport dat Sebastian Vettel zijn 'vijven en zessen' weer op orde krijgt en dat het heilige vuur nog steeds brandt bij de Duitser.

Nou hebben we het even over de coureurs die in 2019 in de top vijf zijn geïndigd, maar ook Alexander Albon zou wel eens kunnen verrassen. De Britse Thai staat dan wel 'in dienst' van Red Bull-sterrijder Max Verstappen, maar hij kan het zijn concurrenten erg lastig gaan maken. Hij is absoluut geen pannenkoek, die toevallig in het stoeltje terecht is gekomen van de Red Bull RB15. Hij werd na de zomerstop voor de leeuwen gegooid en viel niet één keer uit na zijn teamwissel. Hij scoorde in al zijn Red Bull-GP's punten, behalve in Brazilië waar hij door de wereldkampioen van de baan werd geketst. Ook hij is in staat om zijn rimpels in het water van het kampioenschap te maken.

Laten we met zijn allen hopen dat ik gelijk krijg en dat GP-seizoen 2020 - waar na 35 jaar de Grand Prix van Nederland weer op de F1-kalender staat - een geweldig, prachtig en spannend Formule 1-seizoen wordt.

Vergeet niet - als je dat nog niet gedaan hebben - de F1-kalender voor 2020 in de agenda van je telefoon te hijsen.

Door: Ries Boogert

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.