Column: Een samenwerking tussen Red Bull, Honda en Audi? Waarom niet!?

Het enige wat het akkoord tussen Red Bull en Honda nog in de weg staat is een engine freeze in de Formule 1. Dat is wat we momenteel weten. Ook de houding van de Formule 1-organisatie pakt in dat opzicht positief uit voor Red Bull. Maar hoe de engine freeze vorm moet krijgen, daarover is nog niets bekend.

Column: Een samenwerking tussen Red Bull, Honda en Audi? Waarom niet!?
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het is ook niet bekend wat Red Bull gaat doen als de engine freeze-regels, waarover uiterlijk op 21 februari gestemd moet worden, toestaan dat motorfabrikanten in 2022 hun laatste upgrade mogen doorvoeren. Honda verlaat na 2021 de Formule 1 en dat houdt dus in dat Red Bull concreet gezien - omdat er nog geen duidelijkheid is over hoe de engine freeze wordt ingevoerd - op dit moment nog steeds met lege handen staat.

De hamvraag is natuurlijk hoe rekbaar is het akkoord tussen Red Bull en Honda. Is Honda bereidt om eventueel ook nog na 2021 een extra upgrade te leveren, staat Red Bull dan met alsnog met lege handen of zoeken ze daarvoor nog naar een partner? Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Auto Motor und Sport is er vanuit Audi interesse getoond om aan het lijstje met motorfabrikanten in de Formule 1 te worden toegevoegd.

En dat zou dan volgens AMuS ook de reden geweest dat het akkoord tussen Red Bull en Honda zolang op zich liet wachten. Honda wil onder geen beding dat hun data en kennis zomaar bij een concurrent belandt. De Japanse autofabrikant heeft over de afgelopen jaren honderden miljoenen, zo niet miljarden dollars in hun F1-project als motorleverancier gestoken en wil daarvan zoveel mogelijk terugzien.

Wanneer Honda de Formule 1 eind 2021 verlaat gaan de investeringen met de jaren uiteindelijk in rook op. Er resten ons dan alleen nog de herinneringen van de zeges van Max Verstappen en Pierre Gasly, en wat er mogelijk in 2021 nog bij komt. Maar daar blijft het dan ook bij. Dus een samenwerking tussen Red Bull, Honda en Audi is helemaal geen rare gedachten. Op die manier ronkt het geluid van de aan Honda gelieerde F1-motor tenminste nog drie jaar langer door, tot en met 2024.

Volkswagen-topman Herbert Diess, die in juli 2020 het stokje als CEO van Volkswagen AG heeft overgedragen aan Ralf Brandstätter, heeft in de nazomer van 2020 duidelijk te verstaan gegeven dat Volkswagen in de richting van de Formule 1 kijkt. Audi, wat door de bronnen van AMuS in verband is gebracht met een stap richting de Formule 1, is onderdeel van de Duitse NV Volkswagen. Naast Audi vallen onder andere ook Porsche, Seat en Skoda onder het overkoepelende Volkswagen AG.

Ter herinnering: Audi trok zich na 2020 terug uit de DTM en verlaat na 2021 ook de Formule E. De Duitse autofabrikant richt zich voorlopig nog op een terugkeer in het WEC. Dit zijn na dieselgate en de COVID19 maatregelen om kosten te bezuinigen. Dus een samenwerking met bijvoorbeeld Honda, om zo voordelig mogelijk richting de Formule 1 te stappen, is een niet onlogische gedachten.

En zo is de cirkel weer rond. Audi is onderdeel van Volkswagen en dus kan de informatie van AMuS-bronnen niet als onwaarschijnlijk worden gezien. We bevinden ons met de COVID19-crisis, die alweer bijna een jaar aan de gang is, in bijzonder roerige tijden. Niets, ook niet in de Formule 1, kan worden uitgesloten, dus ook een samenwerkingen, op welke manier dan ook, tussen bijvoorbeeld Red Bull, Honda en Audi is denkbaar.

Laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt voor Red Bull Racing, AlphaTauri en de coureurs Max Verstappen, Sergio Pérez, Pierre Gasly en Yuki Tsunoda.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1AudiColumnF1 nieuws 2021Formule 1 2021Herbert DiessHonda Racing F1OpinieRalf BrandstätterRed Bull F1Volkswagen AG
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.