Met, zonder of minder fans?

Circuitdirecteur Zandvoort: "De onzekerheid gaat nog maanden duren"

De GP in Zandvoort staat over zes maanden in de planning. Op zondag 5 september moeten de startlichten enkele minuten na 15:00 uur uit gaan en begint de race. Maar hoe groot is de kans dat het evenement in de duinen van Zandvoort doorgaat? En mogen alle verkochte F1-tickets gebruikt worden?

Circuitdirecteur Zandvoort: "De onzekerheid gaat nog maanden duren"
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Vorig jaar werd de Dutch GP vanwege COVID19 geannuleerd. De organisatie in Zandvoort was niet van plan om het sportevenement te houden zonder publiek. Maar hoe staan de zaken er momenteel dan voor?

Het vaccinatie-tempo ligt in Nederland tergend laag. Tot en met eind februari waren er slechts iets meer dan een miljoen Nederlanders gevaccineerd, waarvan ongeveer 300.000 mensen een tweede prik kregen. Als we de overheid moeten geloven kunnen alle Nederlanders, die gevaccineerd willen worden, omstreeks de maand juli een eerste prik ontvangen hebben. Maar dit lijkt voorlopig meer ijdele hoop dan wijsheid.

Het businessmodel van de Dutch GP is gebaseerd op een uitgekocht evenement, met meer dan 100.000 toeschouwers per dag. Als de fans die een ticket hebben bemachtigd niet allemaal aanwezig mogen zijn, is dat een strop voor de organisatie. In dat geval moet er financiële steun komen van buitenaf, en de overheid heeft al gezegd de hand op de knip te houden.

Voorlopig wil Zandvoorts circuitdirecteur Robert van Overdijk nog niet te ver op de zaken vooruitlopen. Tegenover De Telegraaf erkent hij wel dat het momenteel koffiedik kijken is. "De situatie is zo onduidelijk. Iedereen kijkt in een glazen bol. Wij zitten op dit moment volle bak in de voorbereidingen wat betreft een raceweekend met meer dan honderdduizend fans per dag. Dat is ook hoe onze businesscase is opgebouwd. Pas als het echt niet mag of kan, leggen we ons daarbij neer", zei Van Overdijk tegen F1-journalist Erik van Haren van De Telegraaf.

"De onzekerheid gaat echt nog wel een aantal maanden duren", denkt Van Overdijk. "Het belangrijkste is dat die race in Nederland er absoluut gaat komen. We zijn ervan overtuigd dat het gaat gebeuren. En wat ons betreft komt-ie er ook in september", aldus de circuitdirecteur.

Intussen is wel bekend dat de GP van Bahrein, waar op 28 maart het F1-seizoen 2021 begint, alleen bezocht mag worden door gevaccineerde racefans.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Circuit ZandvoortCoronavirusCOVID19F1 GP NederlandF1 GP Nederland 2021F1 nieuws 2021Formule 1 2021Robert van Overdijk
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.