Charles Leclerc, een rijzende ster met diepe wonden

Charles Leclerc, een rijzende ster met diepe wonden
© Ferrari F1

Charles Leclerc is de man van dit moment. Zaterdag behaalde de Monegask zijn vierde poleposition op rij en niemand lijkt hem te kunnen stoppen. Maar zijn prestaties kwamen niet aangewaaid, hij heeft er nogal wat leed opzitten in zijn nog jonge leven.

De 21-jarige Charles Leclerc is een rijzende ster bij Scuderia Ferrari waar hij in zijn eerste seizoen tot op heden twee keer heeft weten te zegevieren. Het verhaal van Leclerc heeft naast de mooie lichtpunten ook zwarte bladzijdes. Hij verloor goede vriend en peetoom Jules Bianchi tevens Formule 1-coureur, vader Hervé, zijn oma, kortgeleden jeugdvriend Anthoine Hubert en beschermheer Fiat-topman Sergio Marchionne die Leclerc naar Ferrari haalde. Dat overkwam hem allemaal in drie jaar tijd.

Charles Leclerc is geboren en getogen in de straten van Monaco onder de vleugels van vader Hervé Leclerc en moeder Pascale Leclerc. In tegenstelling tot veel andere coureurs en beroemdheden is Charles een echte Monegask. In deze straten racet Charles al enkele jaren en sinds vorig jaar doet hij dat in een Formule 1-bolide.

Het racen heeft Charles niet van een vreemde meegekregen, maar van zijn bloedeigen vader. Hervé Leclerc racete in de jaren 80 en schopte het tot de Formule 3. Charles kreeg het voor elkaar om school een dagje te ontlopen waarna zijn vader hem meenam naar een kartbaan in Brignoles. De kartbaan was eigendom van Philippe Bianchi. De familie Bianchi was heel hecht met de familie Leclerc. Philipe Bianchi was de vader van Jules Bianchi die zelf ook zijn sporen verdiende met karten en vervolgens de autosport in dook.

Charles werd helemaal enthousiast na zijn bezoek aan de kartbaan waarna hij niets anders meer wilde. Nog voor zijn vierde zat de jonge knul in een kart. In 2005 begon hij als 7-jarige ambitieuze coureur aan zijn avontuur op competitief niveau. Hij werd meteen kampioen in het Franse-kampioenschap en flikte vervolgens dat kunstje in 2006 en in 2008 opnieuw.

Vervolgens kwam Leclerc ene Max Verstappen tegen op het asfalt. De twee vochten in hun jonge jaren een bittere strijd uit op de kartbaan. Er bestaan zelfs wat beelden die inmiddels als legendarisch bestempeld mogen worden. Het gaat om de beelden waarbij Verstappen woedend op camera reageert vanwege een incident die de twee op de baan hadden.

Charles Leclerc kreeg veel steun van goede vriend Jules Bianchi die zoals eerder beschreven al een stuk verder was op de autosportladder. Bianchi was 8 jaar ouder dan Charles. Bianchi zorgde ervoor dat Nicholas Todt (zijn manager) ook het management van Charles ging regelen. Zo hoefde de familie Leclerc zich ook geen zorgen meer te maken om de financiën. Jules Bianchi maakte in 2013 zijn debuut in de Formule 1 voor het team van Marussia. Charles Leclerc debuteerde in 2015 in de Europese Formule 3 bij het Nederlandse Van Amersfoort Racing. Leclerc maakte meteen diepe indruk en teambaas Frits van Amersfoort die Max Verstappen in 2014 begeleidde, zag opnieuw een groot uitzonderlijk talent rijzen.

De eerste klap sloeg ook meteen toe in 2015. Jules Bianchi was op 5 oktober 2014 tijdens de Grand Prix van Japan zwaar gecrasht onder zeer slechte weersomstandigheden. Bianchi liep daarbij zeer ernstig hersenletsel op waarna hij negen maanden in coma lag. Op 17 juli 2015 overleed Jules Bianchi in de leeftijd van 25 jaar. Frits van Amersfoort merkte de impact op Charles aangezien de tweede helft van het Formule 3-seizoen minder goed verliep dan de eerste. Jules was meer dan een vriend voor Charles aangezien hij bovendien zijn peetoom was.

In 2017 sloeg opnieuw het noodlot toe aangezien vader Hervé overleed na een lang ziekbed. Een paar dagen later moest Leclerc weer racen in Azerbeidzjan. Hij reed op dat moment in de Formule 2 (toen heette het nog GP2) voor het team van Prema. Net als Jules Bianchi was hij opgenomen in het Ferrari-juniorenprogramma. De Italianen begeleidden hem in zijn weg naar de Formule 1.

Je beste vriend verliezen is enorm heftig, maar je vader verliezen op 19-jarige leeftijd, daar zijn geen woorden voor. Charles reed in Baku de sterren van de hemel door eerste instantie poleposition te trainen en vervolgens de hoofdrace te winnen en de sprintrace als tweede af te sluiten. Ook reed hij in allebei de races de snelste raceronde wat extra punten opleverde. Leclerc werd dat jaar wereldkampioen.

Leclerc onthulde dit jaar dat hij op het einde van het ziekbed van zijn vader gelogen had om zijn vader nog een keer trots te maken. Hij vertelde dat hij toendertijd al een contract had getekend bij Scuderia Ferrari voor 2019. Dat was namelijk altijd al de droom geweest binnen de familie en Hervé kon daardoor nog een keer glunderen. De leugen bleek uiteindelijk geen leugen te zijn, maar de waarheid. Dat kon Charles zelf toen ook nog niet weten.

In 2018 debuteerde Charles Leclerc in de Formule 1 bij het Alfa Romeo team wat bijna volledig werd gesteund door Scuderia Ferrari. De eerste races waren lastig voor de jonge Monegask, maar vanaf Baku ging het ineens bergopwaarts. Fiat-topman Sergio Marchionne had op dat moment ook de touwtjes in handen van het Ferrari Formule 1 team. De Italiaan was ook de man die ervoor zorgde dat Leclerc voor 2019 werd vastgelegd bij de legendarische renstal. Op 25 juli 2018 overleed Sergio Marchionne. Kort voor zijn overlijden werd bekend dat hij ziek was en dat hij snel zou worden opgevolgd. Opnieuw was een steunpilaar weggevallen voor Leclerc die na de Oostenrijkse Grand Prix bovendien moest vernemen dat zijn oma was overleden (moeder van Hervé).

Nog maar een paar weken geleden overleed er nog een vriend van Charles Leclerc. Anthoine Hubert overleed als gevolg van een crash tijdens de F2-hoofdrace op Spa Francorchamps. De twee kenden elkaar uit de juniorenklassen en trokken geregeld met elkaar op. Anthoine Hubert werd 23 jaar.

Charles Leclerc is zeer spoedig gearriveerd op de plek waar hij altijd al had willen zijn. Scuderia Ferrari, het team van zijn dromen. De eerste helft van het seizoen verliep nog niet echt naar wens voor de renstal van teambaas Mattia Binotto. De 2019 auto bleek tekort te komen vergeleken met Mercedes en Red Bull, maar sinds Spa-Francorchamps gaat alles naar wens. Leclerc won in de Belgische Ardennen en op het thuiscircuit van Ferrari in Monza. Sebastian Vettel won de nachtelijke race van Singapore en het lijkt voor beiden alleen nog maar mooier te kunnen gaan worden. Zeker voor Leclerc.

F1-kalender 2020: Klik hier om de Formule 1-kalender in je mobiel of tablet te zetten. Super handig!


0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.