Bottas wint in Sochi voor Max Verstappen, Hamilton kleurloos derde

Een zware straf voor Lewis Hamilton wierp de regerend wereldkampioen terug naar P3. Bottas sloeg toe en overwon in Rusland voor Verstappen. Een ding is zeker, Hamilton heeft het zegerecord van Michael Schumacher nog niet weten te evenaren.

Bottas wint in Sochi voor Max Verstappen, Hamilton kleurloos derde
© Mercedes F1 | Valtteri Bottas tijdens de derde vrije training in Rusland 2020

Lewis Hamilton startte vanaf poleposition en behield de leiding toen de lichten uitgingen. Bottas verschalkte direct Verstappen en ook Ricciardo kwam kortstondig voor de Nederlander terecht. Verstappen miste de 2de bocht en moest via een zijspoor terug de baan op rijden. Ricciardo maakte een aantal bochten later een foutje en zag zo Verstappen P3 heroveren.

Sainz miste ook de 2de bocht en wilde via hetzelfde zijspoor als Verstappen weer invoegen, maar raakte de muur en tolde terug de baan op. Leclerc raakte in dezelfde ronde Stroll die de controle over zijn Racing Point verloor en tegen de muur terechtkwam. De safety car werd de baan opgestuurd om de gestrande bolides van Sainz en Stroll te kunnen bergen.

Vanaf de 6de ronde werd het veld weer losgelaten met nog altijd Hamilton voorop. Hamilton kreeg in de 8ste ronde van de race te horen dat hij een tijdstraf van 10 seconden had ontvangen omdat hij voorafgaand aan de race tot twee keer toe op de verkeerde plek een proefstart uitvoerde. De Brit was duidelijk niet te spreken over deze beslissing.

Bottas zag dat zijn teamgenoot bloedde en wilde daarom het gat zo klein mogelijk houden. Verstappen liet op zijn beurt Bottas niet aan de horizon verdwijnen. Hamilton dook aan het begin van de 18de ronde naar binnen, maar moest eerst 10 seconden stilstaan. Na zijn stop kwam de regerend wereldkampioen als 11de terug de baan op.

Leclerc en Kyvat reden op de 3de en 4de positie bij de 25ste doorkomst. Hamilton had zich mede door de pitstops van een hoop coureurs weer opgewerkt naar de 5de plaats. Hamilton klaagde echter over het feit dat hij zo vroeg in de race naar binnen werd geroepen.

In de 26ste ronde zocht Verstappen zijn team op voor nieuwe sloffen. Door zijn stop kwam hij achter Leclerc en Kyvat terecht op, maar de Rus had Verstappen al snel te pakken. Leclerc ging in de 29ste ronde naar binnen waardoor Verstappen weer 2de lag.

Ricciardo kreeg een tijdstraf van 5 seconden omdat hij de 2de bocht afsneed. De Australiër reed op een keurige 5de positie voor Leclerc en teamgenoot Ocon, maar achter Pérez.

Alexander Albon moest de race vanaf de 15de stek aanvangen vanwege een versnellingsbakwissel. De pace van Albon was in tegenstelling tot die van teamgenoot Verstappen zeer slecht te noemen. In de 38ste ronde passeerde hij Giovinazzi voor de 13de positie. Grosjean zag de Red Bull een ronde later passeren.

Albon zag in de slotfase van de race zijn enige puntje als sneeuw voor zon verdwijnen, zo leek het. Gasly verschalkte Albon voor P10 en Lando Norris voor P9. Laatstgenoemde miste echter tot twee keer toe zijn rempunt waardoor Albon alsnog 10de wist te worden.

Valtteri Bottas kwam onbedreigd over de finish met een voorsprong van 8 seconden op Verstappen. Hamilton finishte met 11 seconden achterstand op Verstappen als 3de.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Alexander AlbonDaniel RicciardoF1 GP RuslandF1 GP Rusland 2020F1 nieuws 2020Formule 1 2020Lewis HamiltonMax VerstappenMercedes F1Red Bull F1Renault F1Sochi AutodromValtteri Bottas
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.