Bottas verzilvert pole in USGP, Hamilton pakt zesde wereldtitel

Bottas verzilvert pole in USGP, Hamilton pakt zesde wereldtitel
© Petronos Motorsports

Valtteri Bottas heeft zijn pole position verzilverd voor een klinkende zege. Lewis Hamilton kwam als tweede over de eindstreep en stelde daarmee ruimschoots zijn zesde wereldtitel veilig. Max Verstappen vocht dapper tot het eind en kwam als derde over de eindstreep.

Max Verstappen wist meteen Sebastian Vettel te pakken te krijgen bij de start waarna hij aansloot bij Valtteri Bottas. Ook Lewis Hamilton verschalkte de Duitser waarna Vettel alleen maar verder wegzakte tot de zevende positie. Albon kwam in aanraking met Carlos Sainz bij de start en stuiterde door de eerste bocht. De Thai maakte als eerste een pitstop die niet gepland was.

Lando Norris reed na de openingsfase op een keurige vijfde positie met een jagende Daniel Ricciardo achter hem aan. Vettel wist te profiteren van het gevecht tussen de McLaren en Renault-coureur en kroop weer wat dichterbij. In de 9de ronde van de wedstrijd brak echter het rechter achterwiel af nadat Vettel over een "broodje"reed. De FIA heeft voorafgaand aan de race een soort gele drempel geplaatst in bocht 10 om het afsnijden van de desbetreffende bocht te voorkomen.

Lewis Hamilton zette de druk er vol op in de 13de ronde bij Max Verstappen, maar de Limburger dook meteen naar binnen voor de harde band. Valtteri Bottas reageerde hier een ronde later op door ook over te stappen naar de witte band. Hamilton ging daardoor naar de leiding in de race met achter hem Charles Leclerc. De Monegask had het erg lastig op gebied van racesnelheid. Bottas reed het gat snel dicht en ging de teamgenoot van Vettel makkelijk voorbij in de eerste bocht. Leclerc zag diezelfde ronde ook Verstappen voorbij komen en verdwijnen aan de horizon.

De 22-jarige Leclerc ging pas in de 22ste ronde naar binnen voor een nieuw setje banden, maar de pitstop verliep uitermate teleurstellend. De bandenwissel zelf duurde bijna 8 seconden waardoor Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo voor hem terecht kwamen. Bottas had ondertussen het gat naar teamgenoot Hamilton volledig weten te dichten waarna de regerend wereldkampioen eenvoudig werd gepasseerd. Hamilton ging als laatste van de kopgroep naar binnen voor verse sloffen waardoor Verstappen terugkeerde naar de tweede stek.

Alexander Albon reed in rondje nummer 29 weer in de punten op P8. De Red Bull had na het incident in de eerste bocht wel schade opgelopen, maar dat deed de jonge coureur niet afremmen. Verstappen kreeg het lastig met zijn banden en besloot in de 34ste ronde naar binnen te gaan om opnieuw vers rubber op te halen. Bij Mercedes was men wakker aangezien ook Bottas voor een tweede keer naar binnen werd geroepen.

Met nog 15 ronden te gaan ging Lewis Hamilton aan de leiding voor Bottas, Verstappen, Leclerc en Ricciardo. Lando Norris en Carlos Sainz reden op de 6de en 7de positie. Bottas wist het gat wederom dicht te rijden in de slotfase van de race. De eerste aanval wist Hamilton af te slaan wat Bottas niet deed terugdeinzen. De tweede poging was wel succesvol waarmee diens overwinning een zekerheid werd. Verstappen kwam tot binnen een seconde van Hamilton, maar toen schoof Kevin Magnussen van de baan wat zorgde voor een gele vlag. Hierdoor kon Verstappen de Brit niet inhalen waardoor hij als derde finishte. De tweede plaats van Hamilton was meer dan genoeg om zijn 6de wereldtitel veilig te stellen.

Uitslag Race GP Verenigde Staten

F1-kalender 2020: Klik hier om de Formule 1-kalender in je mobiel of tablet te zetten. Super handig!


0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.