Bottas topt VT1 in Japan, vijfde tijd Verstappen

Valtteri Bottas heeft als tijdens de eerste vrije training op Suzuka als snelste afgesloten. De Finse Mercedes-coureur bleef teamgenoot Hamilton nipt voor. De ronde van Bottas was 76 milliseconden sneller dan die van de leider in het kampioenschap.

Bottas topt VT1 in Japan, vijfde tijd Verstappen
© Mercedes F1

Valtteri Bottas en Lewis Hamilton waren bijna een seconde sneller dan Sebastian Vettel die de derde positie op de tijdenlijst innam. De Duitser was bijna twee tienden sneller dan zijn Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc. Max Verstappen reed de vijfde tijd en liet teamgenoot Alex Albon op ruim drie tiende achter zich.

Vervolgens waren het Carlos Sainz, Sergio Pérez, Lance Stroll en Lando Norris die de top tien compleet maakten. De Haas- en Renault-coureurs waren vanmorgen niet snel genoeg om een plek in de top tien te krijgen.

Gast- en thuisrijder Naoki Yamamoto, die de eerste vrije training bij Toro Rosso voor zijn rekening nam, deed het helemaal niet slecht. De 31-jarige Japanner moest slechts minder dan een tiende prijsgeven op de tijd van Daniil Kvyat.

De eerste sessie op vrijdag verliep anders dan gebruikelijk. De Formule 1-teams rolde een ander programma uit dan normaliter het geval is. Daarom werden er vooral longruns gereden en hielden de meeste teams, met uitzondering van Mercedes, zich niet bezig met het rijden van snelle ronden.

De reden hiervoor is dat de derde training, die voor zaterdag op het programma stond, in zijn geheel is afgelast door de komst van supertyfoon Hagibis. Bovendien zal de kwalificatie niet op zaterdag verreden worden, maar op zondagochtend.

De exacte tijd dat de kwalificatie begint is 03:00 uur Nederlandse tijd. Ruim drie uur na de kwalificatie zal de race zoals gepland om 07:10 uur beginnen.Formule 1 podcast

GP van Japan - Het weekend van Verstappen in Hondaland: was het een drama, een ramp, een afgang of een verschrikking? Plus, Verstappen en Red Bull: is er nog wel een toekomst samen? Detail: Max Verstappen na zomerstop 31 punten, Alexander Albon 48 punten.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
Mexico
vrijdag 25 oktober 2019
17:00 - 18:30Eerste vrije training
21:00 - 22:30Tweede vrije training
zaterdag 26 oktober 2019
17:00 - 18:00Derde vrije training
20:00 - 21:00Kwalificatie
zondag 27 oktober 2019
20:10 - 22:10Race