Bottas opent als snelste in Abu Dhabi, Verstappen op P2

Valtteri Bottas was in Abu Dhabi de snelste op de baan tijdens de eerste vrije training op Yas Marina. De Mercedes-coureur opende met een 1:36.957 en was daarmee ruim een halve seconde sneller dan de nummer twee op de tijdenlijst Max Verstappen, die een 1:37.492 liet noteren.

Bottas opent als snelste in Abu Dhabi, Verstappen op P2
© LAT Images/Mercedes F1

Lewis Hamilton eindigde in deze sessie als derde, voor Alexander Albon, Sebastian Vettel en Romain Grosjean, die de zesde tijd liet vastleggen. Charles Leclerc werd in VT1 de zevende naam op de tijdenlijst.

Voor Daniel Ricciardo is het GP-weekend in Abu Dhabi niet lekker van start gegaan. De Renault-coureur moest met nog ongeveer 30 minuten op de klok in VT1 zijn auto in bocht 21 naast de baan parkeren. Door de olie en onderdelen die op de baan lagen, werd er een code rood afgegeven. Na ongeveer 10 minuten werd de baan weer vrijgegeven.

Na het voorval van Daniel Ricciardo, waarbij zijn motor de geest gaf, werden de rondetijden niet echt meer verbeterd. Dit kwam omdat er in de laatste bocht een cementpoeder was neergelegd om de door Ricciardo verloren olie te neutraliseren. Hierdoor was het een beetje glad.

Tegen het einde van de sessie was het Sebastian Vettel die zijn Ferrari in de derde sector tegen de vangrail zette, met een gele vlag, gevolgd door een code rood. Einde oefening voor de Duitser en zijn collega's bij de andere teams.

De uitslag van de eerste vrije training is, zoals eerder gezegd qua rondetijden, niet echt representatief voor de rest van het weekend. Net zoals voor de derde vrije training, die op zaterdag wordt verreden, van toepassing is. Een en ander heeft te maken met het tijdvak - bij daglicht en hogere temperaturen - waarin de eerste en derde training wordt verreden. Dat was ook de reden dat enkele teams deze eerste sessie gebruikten om nieuwe onderdelen voor 2020 uit te proberen.

Ondanks dat de zon haar best deed om voluit te schijnen, kwam de temperatuur niet boven de 27 graden uit. Het asfalt bereikte een maximale temperatuur van 37 graden Celsius. Die waarden zullen tijdens de tweede vrije training wel iets anders worden.

De tweede vrije training, die om 14:00 uur begint, wordt deels met dag- en kunstlicht verreden. Dan dalen de lucht- en asfalttemperatuur, net zoals bij de kwalificatie en de race op zondag. Naar verwachting zal de duisternis na 45 minuten in de tweede vrije training, kwalificatie en de race inzetten.

Uitslag VT1 GP Abu Dhabi

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.