VT1 9 okt - 11:00
VT2 9 okt - 15:00
VT310 okt - 12:00
QUALI10 okt - 15:00
RACE11 okt - 15:10

Bottas ook de snelste in laatste Toscaanse training, P2 Verstappen

Bottas ook de snelste in laatste Toscaanse training, P2 Verstappen
© Mercedes F1 | Valtteri Bottas op vrijdag 11 september 2020 op Mugello

De derde training is ten prooi gevallen aan Valtteri Bottas. Maar het scheelde niet veel of Verstappen was er met eer vandoor gegaan. Het verschil tussen de Fin en de Nederlander was slechts 17 duizendste van een seconde. Lewis Hamilton sloot VT3 af als derde, op 0,083 van de tijd van Bottas.

De coureurs en teams namen, ondanks dat er maar 60 minuten in deze sessie beschikbaar waren, alle tijd. Voordat de eerste rondetijd werden gereden, waren er al bijna 10 minuten verstreken. Het was Valtteri Bottas die als eerste een rondetijd klokte. De Fin reed op de softs een ronde van 1:17.437. Na de ronde van Bottas was het weer stil op de baan.

De teams leken zolang mogelijk te wachten, totdat het asfalt zo heet mogelijk werd. Vanmiddag tijdens de kwalificatie zal het asfalt flink warmer zijn. Met nog 43 minuten op de klok kwam de volgende coureur het circuit op. Het was Kimi Räikkönen en de Alfa Romeo-coureur werd al snel gevolgd door zijn teamgenoot Antonio Giovinazzi.

Räikkönen zette een 1:18.469 op de klokken, terwijl hij net als zijn landgenoot op de soft banden reed. Giovinazzi moest bijna een seconde prijsgeven op zijn veel oudere teamgenoot. Nadat Räikkönen en Giovinazzi de baan op waren gekomen, volgden meer coureurs hun voorbeeld.

Bij Red Bull Racing en Racing Point hielden ze de coureurs binnen totdat er nog -- minuten op de klok stonden. Ook George Russell maakte geen haast. Er stonden toen nog 36 minuten op de klok. Alexander Albon was de eerste Red Bull-coureur die richting de baan ging.

Bottas verbeterde zijn rondetijd en werd op de hielen gezeten door Ferrari-coureur Charles Leclerc, die de tweede tijd liet noteren, een 1:18.333. Maar het was van korte duur, want Lewis Hamilton knalde er een ronde uit die goed was voor de bovenste plek op de tijdenlijst, een 1:17.415. Verstappen stond nog altijd onverrichter zake in de pits.

Pas na 27 minuten kwam Max Verstappen de baan op. De Nederlander reed op de medium banden, terwijl de snelste tijden van Hamilton en Bottas op dat moment op de softs waren gereden. Wat ging Verstappen klaarspelen op de medium banden, dat was de hamvraag op dat moment. Bottas reed nog snel even een 1:17.239, terwijl Max Verstappen er een tweede tijd uitperst, een 1:17.298.

Dat verschil was nihil en dat terwijl Verstappen op een compound harder reed. Verstappen leek vleugels te hebben gekregen, terwijl de temperatuur van het asfalt weer een graadje hoger was geworden: 43º Celsius. Met nog 28 minuten op de klok was het Bottas, Verstappen, Hamilton en Stroll, die ook op de mediums stond.

Een ronde later nam Verstappen, nog steeds op de mediums, de bovenste plek van de tijdenlijst van Bottas over. Hij reed een rondetijd van 1:17.116 en was zo ruim een-tiende sneller dan de Fin en bijna drie-tiende sneller dan Hamilton. Alexander Albon had op dat moment de zes plek in handen, achter Charles Leclerc, die het overigens ook goed deed voor het jubilerende Ferrari.

Verstappen kwam binnen en ging vrij snel weer naar buiten, dit keer op verse softs. Ondertussen bleven de Mercedes-coureurs binnen. Alexander Albon was ook weer het asfalt op gereden, maar de Thai reed nog steeds op de mediums, die hij eerder ook gebruikt had. Na de ronde niet te hebben afgemaakt kwam Verstappen weer de pits in.

Er stonden nog 20 minuten op de klok, toen Valtteri Bottas weer richting het asfalt ging. Samen met Albon waren zij de enigen die op op dat moment op het circuit van Mugello in de rondte gingen. Even later voegde ook wereldkampioen Lewis Hamilton zich bij het duo. En al snel volgden anderen weer het voorbeeld van de Mercedes-coureurs.

Valtteri Bottas verbeterde zich onmiddellijk. In alle sectoren liet hij de snelste tijd noteren en dat leidde tot een 1:16.530, een halve seconde sneller dan Verstappen was op de mediums. Ook Hamilton ging als een kogel rond op Mugello, maar kwam nog iets te kort op zijn Finse teamgenoot. Het verschil tussen beiden was 0,083 seconde. Verstappen had toen nog geen ronde gereden op de soft en er stonden nog 14 minuten op de klok, toen de Nederlander nog binnen stond.

In de slotefase van deze derde training kwam Verstappen weer de baan op, terwijl er toen nog een paar minuten over waren. Intussen had Pierre Gasly zich achter de Nederlander verschanst op de vierde positie van de tijdenlijst. Gasly heeft na zijn overwinning de smaak nog beter te pakken. Max Verstappen verbeterde flink en 17 duizendste van een seconde te kort om Bottas van P1 te stoten.

Vacature - MotorsportZ is op zoek naar F1-schrijftijgers (m/v) die autosport in hun aderen hebben vloeien en alles willen weten. Wat we onder andere nodig hebben zijn mensen van tenminste 16 jaar oud die in goed Nederlands een mooi en boeiend stukje kunnen schrijven. Geïnteresseerd of ken jij zo iemand? Check hier de vacature.

Door: Ries Boogert1 reactie
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
TinusPlotseling @ 12 sep, 13:30 #49
Pfff, dat scheelde nix! Misschien toch nog spannend vanmiddag. :) Ik hoop dat het zondag nog warmer wordt dan vandaag. Dat gaat Mercedes parten spelen, hopelijk...........
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.