Bijeenkomst in Singapore om Q3-chaos Monza te voorkomen

FIA-racedirecteur Michael Masi heeft een bijeenkomst gepland in Singapore om de kwalificatie chaos, zoals die zich in Q3 op Monza ontvouwde, in de toekomst te voorkomen. Naar verluidt hebben sommige teams al ideeën ingediend.

Bijeenkomst in Singapore om Q3-chaos Monza te voorkomen
© Pirelli F1 Media

Tijdens het derde deel van de kwalificatie ontstond er een belachelijke situatie waarin geen enkele coureur zijn nek uit wilde steken, om zo te voorkomen dat de concurrent in de slipstream kon rijden. Puntje bij paaltje waren er maar twee coureurs, Carlos Sainz en Charles Leclerc, die tijdig de start-finish passeerde om aan hun tweede getimede run te beginnen.

Ook op Spa ontstonden er soort gelijke situaties, maar op Monza ging het echt los. Een complete chaos waarin niet alle coureurs een kans kregen om een snellere ronde te rijden. Michael Masi wil deze situaties in de toekomst voorkomen en heeft daarom een ontmoeting in Singapore ingepland.

"Het is in Spa al besproken en iedereen die aanwezig was weet dat er in de bestaande reglementen geen regels zijn opgenomen om dit te voorkomen", aldus Masi tegenover Motorsport.com, die ook kan begrijpen dat iedere coureur zo goed mogelijk wil kwalificeren en dat een goede slipstream daarbij kan helpen.

"Uiteindelijk zijn het allemaal topsporters die er het beste van willen maken. We kunnen natuurlijk een 'herenakkoord' afspreken, maar zodra de viziers naar beneden gaan wil iedereen als beste uit de bus komen", voegt Masi nog toe.

Een eenvoudige oplossing voor het probleem is het invoeren van een minimale snelheid, net zoals die van toepassing is bij het terugkeren naar de pitstraat, na het rijden van een snelle ronde. Die regel is in alle sessies van toepassing. Wanneer het GP-weekend in Singapore start zal er wel een tijdelijk oplossing bekend worden gemaakt.Formule 1 podcast

Grand Prix Italië - Wat een race wat een race. Max moest achteraan starten en verremde zich voor de chicane. We hebben een mooi gevecht gezien tussen Leclerc en Hamilton die ronde lang met elkaar in gevecht waren.
Klik, beluister en GENIET