WK-punten als 'gridstraf'?

Bernie Ecclestone oppert nieuw soort reverse grid na sprintrace

Bernie Ecclestone denkt dat de voorgenomen sprintraces, waarvoor een plan in de maak is, wat opgeleukt kunnen worden. De voormalig eigenaar van de Formule 1, die in 2011 voor gek werd versleten toen hij kunstmatige regenraces voorstelde, denkt dat een soort verkapte reverse grid voor extra spannende races kan zorgen.

Bernie Ecclestone oppert nieuw soort reverse grid na sprintrace
© F1 Media

De Formule 1 blijft op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de Formule 1 spannender te maken. Dit jaar moeten de sprintraces in drie raceweekenden debuteren in Italië, Canada en Brazilië. Voor het nieuwe voorgestelde format is een werkgroep in opdracht van de F1-commissie een plan aan het uitwerken. Het idee werd door de meeste teams als positief ontvangen en zo wordt nu onderzocht of sprintraces uitvoerbaar zijn.

De vorig jaar geopperde reverse grid (omgekeerde startopstelling) werd door Mercedes vrijwel meteen afgeschoten en zo is dat plan in de prullenmand verdwenen. Maar Bernie Ecclestone denkt dat een middenweg mogelijk is, omdat hij vreest dat de sprintraces gelijkenis zullen vertonen met de hoofdrace. De spanning zou er dan niet meer zijn. Dus het risico dat mensen alleen de hoofdrace gaan kijken acht Ecclestone hoog.

Om dat te voorkomen denkt de hoogbejaarde Brit aan een reverse grid, met startposities die verbonden zijn aan het aantal punten wat in de sprintrace is verdiend. "Je zou punten kunnen toekennen tijdens de sprintrace. Als de winnaar bijvoorbeeld 15 punten krijgt, moet hij op zondag 15 startposities achteruit op de grid voor de hoofdrace", noemt Ecclestone als voorbeeld tegen Auto Motor und Sport. "Op zo'n manier blijft de spanning hoog."

De spanning in het raceweekend zal volgens de voormalig F1 CEO toenemen door strategische opties die de coureurs en teams hebben. "Een coureur kan zich op zaterdag afvragen of het wel handig is om de sprintrace te winnen en daardoor startposities te moeten inleveren voor de hoofdrace [op zondag]? Of kan ik beter als zesde finishen en vervolgens de race op zondag als vierde te starten?", stelt Ecclestone, die meent met zijn idee wat extra spanning en vermaak aan het sprintrace-format toe te voegen, iets waar iedereen volgens hem baat bij heeft.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Bernie EcclestoneF1 nieuws 2021Formule 1 2021Sprintrace
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.