VT125 sep - 10:00
VT225 sep - 14:00
VT326 sep - 11:00
QUALI26 sep - 14:00
RACE27 sep - 13:10

Bedreigt het coronavirus ook de Grand Prix van Vietnam?

Bedreigt het coronavirus ook de Grand Prix van Vietnam?
© Vietnam GP

Nadat de Grand Prix van China officieel is uitgesteld, dreigt er ook uitstel voor de debuutrace in Vietnam. De hoofdstad Hanoi, waar de eerste Vietnamese Formule 1-race verreden moet worden, ligt op minder dan 200 kilometer van de grens met China.

Nadat de Chinese Grand Prix woensdag officieel is uitgesteld, is het niet ondenkbaar dat ook de Grand Prix van Vietnam uitgesteld wordt. Er zijn nog geen officiële mededelingen gedaan omtrent de eerste Vietnamese Formule 1-race, die voor het weekend van 3 tot en met 5 april in de agenda staat, maar het scenario van een uitstel is niet ondenkbaar. Daarvan maakt onder andere The Sun melding.

Twee weken geleden kwam de FIA met een officiële verklaring omtrent de uitbraak van het coronavirus. Daarin werd onder andere het volgende verklaard: "De FIA zal de kalender met de eerstvolgende races gaan bespreken en als het nodig is actie ondernemen om alle fans en de mensen die werkzaam zijn in de motorsport, te beschermen." Met andere woorden, ook de situatie rondom het coronavirus en de Vietnamese Grand Prix liggen bij de FIA onder een vergrootglas.

De Formule 1 heeft al de grootst mogelijke moeite om de Grand Prix van China een nieuwe plek op de kalender te geven. De Russische Grand Prix heeft al laten weten niet te willen ruilen met China. En daarmee lijken de vijver met opties voor de sport op te drogen. Daarbij kan de sport geen tweede uitgestelde Grand Prix gebruiken.

De Formule 1 staat voor een groot dilemma. "Een van de uitdagingen is dat we niet weten over welk tijdvak we spreken [wat het coronavirus betreft]", aldus Chase Carey. "We hebben dit jaar een volle kalender en het zal niet eenvoudig worden om die op dit late tijdstip te herschikken, omdat we nog maar een maand van de eerste grand prix verwijderd zijn. We blijven nauw samenwerken met onze Chinese partners om - zodra we meer weten - tot een oplossing te komen."

Een van de weinige opties is het uitstellen van de race in Abu Dhabi - die in het weekend van 27 tot en met 29 november op de kalender staat - en China die plek te bieden. De Grand Prix van Abu Dhabi zou dan een week later plaats moeten vinden, maar dat wordt voor de teams een logistieke nachtmerrie.

Voorlopig is er nog geen aanwijzing dat de Grand Prix van Vietnam serieus bedreigd wordt, maar mocht het toch van komen dat de Vietnamese Formule 1-race wordt uitgesteld, dan heeft de sport een groot probleem. Het herindelen op de kalender van de Vietnamese Grand Prix zal, naast die van China, voor problemen zorgen.

Door: Ries Boogert0 reacties
Om mee te praten heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
Peiling
Gaat Max Verstappen in 2020 nog een Grand Prix winnen?
Volgende F1 Grand Prix
Rusland
vrijdag 25 september 2020
10:00 - 11:30Eerste vrije training
14:00 - 15:30Tweede vrije training
zaterdag 26 september 2020
11:00 - 12:00Derde vrije training
14:00 - 15:00Kwalificatie
zondag 27 september 2020
13:10 - 15:10Race
Meer GP Rusland
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.