Analyse: De terugkeer van McLaren-Mercedes in de Formule 1

Hoewel Honda positief is over de nieuwe motor voor 2021, moet Red Bull ook de spiegels goed in de gaten houden. McLaren lijkt te zijn herrezen uit het as. De Britten maken vanaf dit jaar weer gebruik van Mercedes-motoren.

Analyse: De terugkeer van McLaren-Mercedes in de Formule 1
© McLaren F1 | Lando Norris op vrijdag in Italië (2020)

McLaren maakt vanaf dit jaar weer gebruik van Mercedes-motoren. De creaties van Duitse makelij hebben bij McLaren in het verleden voor grote successen gezorgd. Zo won Mika Häkkinen in 1998 en in 1999 de wereldtitel met zijn McLaren-Mercedes. Lewis Hamilton won zijn eerste titel in 2008. Ook toen maakte McLaren gebruik van de Mercedes-krachtbron.

Na 2014 schoof het legendarische team van oprichter Bruce McLaren Mercedes aan de kant. De Britten gingen namelijk opnieuw in zee met Honda. De Japanse autofabrikant leverde aan het einde van de jaren 80 en aan het begin van de jaren 90 motoren aan McLaren. De rood-witte Marlboro-bolides van Senna en Prost zijn een symbool geworden van de Formule 1 uit de jaren 80 en 90.

Mika Hakkinen | 1998 McLaren-Mercedes

De tweede samenwerking met Honda verliep niet zoals gehoopt. Vele uitvalbeurten door technische problemen werden aaneengeregen gedurende de periode 2015-2017. Toenmalige coureur Fernando Alonso schoof niet onder stoelen en banken wat hij van de motoren vond. De samenwerking werd dan ook niet voortgezet en McLaren ging verder met Renault.

Deze samenwerking verliep een stuk beter aangezien Carlos Sainz in Brazilië 2019 een podiumklassering scoorde. Het was voor het eerst sinds Melbourne 2014 dat er een McLaren-coureur op het ereschavot mocht plaatsnemen.

Hoewel het Franse vermogen de Britse renstal weer op weg heeft geholpen, is het niet voldoende om de absolute top te bereiken. Mercedes en Red Bull liggen namelijk nog niet binnen het bereik van McLaren.

CEO Zak Brown en teambaas Andreas Seidl begrijpen dan ook als geen ander dat een terugkeer naar Mercedes-motoren het laatste puzzelstukje kan zijn. Het fabrieksteam van Mercedes domineert de sport weer sinds 2014 en het materiaal van d Duitse autofabrikant is erg betrouwbaar.

Red Bull zal dan ook in 2021 rekening moeten gaan houden met de druk die McLaren wellicht kan gaan opvoeren. Het chassis van McLaren is immers goed, maar nu het team ook over meer vermogen zal gaan beschikken, lijkt er oude concurrent te zijn herrezen. Met de talentvolle James Key als technisch directeur en Daniel Ricciardo en Lando Norris als coureurs, kan McLaren zich gaan focussen op de terugkeer naar de top.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1AnalyseF1 nieuws 2021Formule 1 2021McLaren F1OpinieRed Bull F1
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.