Als hij stopt met winnen moet je je afvragen: "Wat is er mis met Lewis?"

De discussie over wie de beste Formule 1-coureur ooit is zal nooit verstommen. Maar het is onmogelijk om de coureurs van vandaag en toen met elkaar te vergelijken. Er zijn gewoon te veel parameters en factoren die het onmogelijk maken om een duidelijk beeld te krijgen.

Als hij stopt met winnen moet je je afvragen: "Wat is er mis met Lewis?"
© Mercedes F1 |

Voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve zich af of Lewis Hamilton, ondanks zijn zeven wereldtitels, de beste coureur ooit is. De Canadese enkelvoudig wereldkampioen is niet overtuigd. Hij vraagt zich af of met het recordaantal wereldtitels Hamilton de titel 'beste coureur ooit' toekomt.

"Ik weet het niet", zei Villeneuve tegenover Corriere della Sera. "Michael [Schumacher] en Ayrton [Senna] wonnen soms met auto's die helemaal niet konden winnen, en hadden met complexe zaken te maken, zonder dat ze daarbij het support van hun teams kregen. [...] Daarentegen kon Lewis domineren omdat hij gewoon het beste materiaal had en de interne steun [van zijn team]. Ik zou hem wel eens willen zien rijden zonder de hulp van die twee zaken."

Dr. Helmut Marko heeft, ondanks dat Lewis Hamilton het beste materiaal heeft, toch wel veel respect voor de Britse kampioen. De Mercedes-coureur heeft eigenschappen waarover zijn eigen sterrijder Max Verstappen (nog) niet beschikt. "Waar Hamilton in uitblinkt is zijn ongelooflijke consistentie", liet de Red Bull-sportadviseur weten tegenover Motorsport-Total. "Je zien hoe tactisch hij [in Bahrein] reed. Hoe hij van de lijn afweek en dat soort dingen. Los daarvan, denk ik dat hij en Max niet veel voor elkaar onder doen. Er komt een moment dat Max net zoveel ervaring heeft als Hamilton."

Ook Daniel Ricciardo heeft ondanks zijn respect voor Hamilton een mening over de prestaties van de Brit. "Ik denk dat we niet te agressief of respectloos kunnen zijn tegenover Lewis, maar geloven enkelen van ons dat we hem kunnen verslaan? Ja, daar ben ik vrij zeker van. [...] Maar geen van ons [uit het huidige deelnemersveld] is ooit op jacht naar een wereldtitel geweest. Niemand van ons heeft jaar in jaar uit met die druk te maken gehad", aldus de McLaren-coureur. "Ja, hij heeft de beste auto, maar er wordt van hem ook verwacht dat hij keer op keer zal winnen. En als hij dat niet doet, is het van 'Oké, wat is er mis met Lewis?'"

Dit jaar lijkt het erop dat er aan de kop van het veld een wisseling van de wacht gaande is. Ondanks dat Hamilton de Grand Prix in Bahrein op zijn naam schreef was dat met een redelijke dosis geluk. Dat erkende het team van Mercedes ook. Volgende week staat het GP-weekend van Emilia-Romagna op het programma en er wordt algemeen aangenomen dat Red Bull Racing Honda daar goed uit de voeten kan komen, en nog sterker zal zijn als dat ze al in Bahrein waren.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1Daniel RicciardoF1 nieuws 2021Formule 1 2021Helmut MarkoJacques VilleneuveLewis Hamilton
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.